Zienswijzes

Soms heb je aan het eind van 't jaar geen inspiratie meer. U herkent dat vast als u kerstkaarten schrijft. Na de eerste tien is de lol er wel vanaf en zijn voorgedrukte teksten als 'prettige feestdagen' kleine cadeautjes.

De Gelderlander lijkt ook aan dergelijke eindejaarsmalaise te lijden. Deze week kopte de krant dat de gemeente Beuningen maar liefst 131 inwoners van Winssen negeert. Een schandaal om kerstbalrood van aan te lopen natuurlijk. Maar hoe zit het nu echt?
In Winssen wonen 2.000 mensen. Daarvan hebben er 131 hun zogeheten zienswijze ingediend over de geplande komst van kunstwerk Anima Mundi aan de dijk in Winssen.

Ten eerste geeft de krant toe dat onder die 131 zienswijzes voor- én tegenstanders zitten, dus sowieso wordt niet iedereen genegeerd. Daarnaast is van negeren pas sprake als de gemeente geen inspraakmogelijkheid zou organiseren... Maar er is zoveel animo te praten over Anima dat de gemeente waarschijnlijk twee inspraakavonden gaat organiseren. Democratie in actie, kortom.
Daar komt bij dat Mundi ook in de gemeenteraad nog geen gelopen race is. Verder mag je verwachten dat de raadsleden luisteren naar de burgers, zelfs als ze niet met spreekkoren en vuurwerkbommen hun punt komen maken.

Wat De Gelderlander waarschijnlijk bedoelde is dat de gemeente haar standpunt inhoudelijk niet wijzigt op basis van de zienswijzen. Dat noemt de krant het negeren van inwoners.
Onduidelijk is hoeveel positieve zienswijzen zijn ingediend. Maar laten we aannemen dat er 125 mensen faliekant tegen zijn, namens een gezin van gemiddeld drie personen. Dan kom ik uit op zo'n 375 inwoners. Zelfs als al die mensen terechte bezwaren hebben, lijkt me dat een klein deel van het dorp. Of hebben verongelijkte burgers bij voorbaat altijd gelijk?

Winssen is prachtig en werk van kunstenaarsechtpaar Kortekaas kan dat alleen nog maar mooier maken. Laten we daarom vooral een manier vinden zowel voor- als tegenstanders tevreden te stellen. Het ouderwetse poldermodel dus, maar dan met een kunstwerk. We winnen allemaal!

Fijne dagen! Dhr. E. van Wijk.