Afbeelding
Foto: Bas Helsen

Kerst in buitenland

Door Constance Moolhuijzen

TIROL (Oostenrijk) - Voor Bas Helsen (19) uit Wamel is het al voor het vierde jaar dat hij Kerstmis niet thuis viert. Voordat hij aan zijn opleiding tot zelfstandig werkend kok in den Bosch begon, werkte hij in de schoolvakanties en vrije uurtjes al in het Veerhuis in Wamel en was hij alleen op kerstavond thuis.

Horeca betekent doorgaans nooit thuis zijn op zon- en feestdagen. Bas slaagde in juni 2015 met hoge cijfers voor zijn opleiding en was van 21 juni tot 3 november werkzaam in een restaurant op Mallorca. Op Mallorca leerde hij hoe het is om meer dan 300 maaltijden per dag te maken. Zijn specialiteit was het maken van tapas en pasta's, zoals ook de hondjes van de familie Helsen heten.

Op 8 december vertrok Bas naar Kirchberg in Tirol, waar hij sinds 15 december de chefkok is in dagrestaurant SchatzerAlm. De werktijden zijn fors, van 9.00 uur tot 19.00 uur, en wie denkt 'keuken open en koken maar' heeft het mis. Bas doet zelfstandig alle inkopen en vanaf openingstijd begint de 'mise en place'; alle voorbereidende werkzaamheden klaar hebben voordat het eigenlijke koken begint. Het dagrestaurant ligt onderaan de skipiste, maar ook in Oostenrijk heeft men te kampen met de klimaatveranderingen, alleen hoog in de bergen ligt sneeuw. Daardoor valt de klandizie, die andere jaren bestond uit skiklasjes en après-ski liefhebbers, wat tegen. Maar Bas vermaakt zich er desondanks prima en brengt 's avonds graag een bezoekje aan de skihut in het dorp. Eind maart keert hij terug naar Wamel, waarna hem vermoedelijk weer een nieuwe uitdaging wacht. Wellicht in Hong Kong of Sint Maarten.