Dit schaap behoort tot schapenras Castlemilk Moorit.
Dit schaap behoort tot schapenras Castlemilk Moorit. Foto: Erik van der Kraan

De schapenhoeder

Door Elly Hagen

ALTFORST – Ten tijde van de geboorte van het 'Kindeke Jezus' trokken de herders met een grote kudde grazende schapen over de velden. Volgens de Bijbel waren gezonde schapen belangrijk, want zij leverden melk, wol en vlees of werden geofferd. In 2015 graast het schaap nog steeds, zij het in kleinere groepen en met een ander doel dan vroeger.

Erik van der Kraan is een schapenhouder van deze tijd. Hij wilde altijd graag 'buiten' wonen, en bij landelijk wonen horen dieren. Schapen kregen de voorkeur boven een koe, varken of paard, want het zijn mooie en functionele dieren. Een schapenfokker uit de buurt leverde 'gewone' schapen, die ervoor zorgden dat het gras rondom het huis mooi kort bleef.

Passend schaap
Erik ging zich verdiepen in speciale schapenrassen en koos, uit de wereldwijd negenhonderd rassen, een schaap dat goed bij zijn gezinssituatie en drukke werkweken paste. Het Castlemilk Moorit (CM) schaap is lichtrood met horens en heeft een slim, alert en rustig karakter. Er lopen nu drie ooien en één ram. Ze paren in het najaar en leveren in de lente drie tot vijf lammeren.

Lidmaatschap
'Om goed te kunnen fokken zijn er minimaal acht tot tien actieve fokkers nodig', vertelt Erik. 'Om inteelt onder het ras te voorkomen, moeten de rammen namelijk kunnen worden uitgewisseld met andere schapenhouders.' Erik is aangesloten bij de Vereniging van Speciale Schapenrassen (VSS) en is binnen deze vereniging vertegenwoordiger voor het Castlemilk Moorit schaap.

Door zijn lidmaatschap komt hij gemakkelijker in contact met collega-schapenhouders, en via de vereniging kunnen vooral ook zaken worden geregeld die voor een eenling erg bewerkelijk en duur zijn.

Plezier
Al doende krijgt Erik steeds meer plezier in en ervaring met het schapenhoeden. Zo kwam hij erachter dat bijvoeden in de ochtend onnodig en niet handig was. Schapen ontwaken namelijk bij zonsopkomst en wachten dan niet graag op hun ontbijt. Ze werden teruggeworpen op zelfredzaamheid, toen Erik al om vier uur buiten liep, om zijn blatende viervoeters stil te krijgen.

Beschutting
Ondanks de dichte vacht van de Castlemilk Moorit schapen zoeken zij in winterse omstandigheden graag de beschutting op. Dit jaar kunnen de schapen, naar alle waarschijnlijkheid, Kerstmis buiten in het veld vieren. Het is te warm voor een stal, en bovendien, een kindeke zullen ze er niet vinden.