Versgebakken oliebollen.
Versgebakken oliebollen. Foto: Lieke Beijer

Goed beslag zorgt voor een lekkere oliebol

DRUTEN - Geen jaarwisseling gaat voorbij zonder de oliebol. Een oer-Hollandse traditie die honderden jaren geleden begon bij de Germanen. Het begon allemaal met simpele oliekoeken en smeerbollen. De poedersuiker en kaneel kwamen pas jaren later.

Door Lieke Beijer

Oliekoeken werden in de veertiende eeuw gegeten tijdens de middeleeuwse midwinterperiode. Doordat de koeken ontzettend vet waren, waren de mensen beter bestand tegen de kou. Een andere, vroegere variant op de oliebol zijn de smeerbollen. Deze zijn bijna hetzelfde als de oliekoeken. In de achttiende eeuw hadden de smeerbollen hetzelfde recept als de oliekoeken, maar werden de bollen in ganzenvet gebakken. Door de jaren heen zijn de oliekoeken en smeerbollen zich blijven ontwikkelen, met als resultaat de bollen zoals wij het vandaag de dag kennen. De oer-Hollandse oliebol.
Het geheim achter een goede oliebol zullen de bakkers en oliebollenkramen nooit onthullen, maar de Betuwse Oliebollenbakkerij in Druten wil wel een tipje van de sluier oplichten. 'Het heeft allemaal met het recept te maken. Een goed beslag zorgt voor een lekkere oliebol. Door de voorbakpan en de afbakpan op de juiste temperaturen in te stellen, kan de oliebol goed uitzetten', vertelt Arjaans, eigenaar van de oliebollenbakkerij. 'Daardoor wordt de oliebol luchtig van binnen en lekker knapperig van buiten.'

Maas&Waalse 'AD-test'
De redactie van de Maas&Waler nam een kijkje bij bakker Arjaans in de oliebollenkraam. De vitrines zijn gevuld met oliebollen, appelbollen, stoofpeerbollen, rum-rozijnen bollen en kersenbollen. Keuze genoeg. Uiteraard heeft de redactie zich opgeofferd om de oliebollen even voor te proeven. Het knapperige laagje en het heerlijke beslag smaakt de redactie in ieder geval uitstekend.

Lekker ouderwets
De Drutense oliebollenkraam bakt op het parkeerterrein van d'n Bogerd uitsluitend naturel oliebollen en bollen met krentjes.
'Gewoon lekker ouderwets, daar houden mensen van. Appel en kaneel zijn niet nodig. Een goede oliebol is gewoon lekker van zichzelf', aldus Arjaans.