De Kitsie Fritsie van Rina van Kessel.
De Kitsie Fritsie van Rina van Kessel. Foto: Wim Arts

Kerstfeest vieren rond Kitsie Fritsie

Door Elly Hagen

WAMEL – Als je de kerstboom van Rina van Kessel ziet, ga je geloven dat een versierde boom veel over de aard van de mens vertelt. Een korte analyse zegt dat Rina een levendige persoonlijkheid is, die van structuur houdt. Haar kerstboom is een kleurige blikvanger, die met beleid is aangekleed.

Van huis uit is Rina van Kessel niet met uitbundige kerstuitingen opgegroeid. Sterker nog, op kerstavond kwam de kerstboom tevoorschijn en op tweede kerstdag werd deze vaak weer op de zolder geparkeerd.

Haar schoonmoeder daarentegen besteedde veel aandacht aan versieringen en sfeer rond deze dagen. Het hele gezin ging naar de nachtmis en bij thuiskomst ging men samen aan tafel om te genieten van de kerstsfeer en allerlei lekkernijen. Rina liet zich graag in het gezin opnemen, en na hun trouwen zetten Hans en Rina de traditie voort.

Zelf lampjes kleuren
Als andere mensen nog aan de pepernoten zitten, wordt bij de Van Kessels de kerstsfeer al in huis gehaald, want Hans en Rina willen er zo lang mogelijk van genieten.
'We hebben vele kleuren ballen gehad, en in de tijd dat je niet aan gekleurde lichtjes kon komen heb ik met glasverf alle witte lichtjes gekleurd', vertelt Rina lachend.
Kerstballen uit New York
Hans liep de marathon van New York en werd tijdens deze reis vergezeld door Rina. Zij vonden toen, bij toeval, een fraaie kerstbal. Sinds die tijd gingen ze elke reis op zoek naar een bijzondere versiering voor in de kerstboom. Ze vonden onder andere een elf in Ierland, een 'oog' in Turkije, castagnetten in Spanje en een vis in Lauwe.

Herinneringsboom
Ook zoon Niki bracht uit verschillende landen een aandenken mee. Nadat Rina haar omgeving vertelde over haar verzameling, werd de boom voller en voller. 'Het is een herinneringsboom geworden', vertelt ze. 'Ik zet hem altijd zo, dat we er vanaf de bank naar kunnen kijken. Ongemerkt denken we dan weer terug aan onze reizen en leuke vakantiemomenten.'

Rina verheugt zich erop om met Hans, Niki en zijn partner Simen, en niet te vergeten Beagle Drikus, rond 'Kitsie Fritsie' te zitten en de kerstsfeer over hen te laten neerdalen.