Gradje van Coolwijk.
Gradje van Coolwijk. Foto: Wim Arts

Een mooie verzameling kruisbeelden

Omringd door honderden heiligen

Door Elly Hagen

DRUTEN – Iedereen is voor hem gelijk, en discussies over het geloof gaat hij uit de weg. Zoals hij zelf zegt: 'Iedereen die zich snijdt, heeft rood bloed, ongeacht afkomst of geloof.' Van iemand met deze levensinstelling verwacht je dan ook niet, dat hij tijdens zijn slaap wordt omringd door honderden heiligen.

De 77-jarige Gradje van Coolwijk zag veertig jaar geleden, bij zijn moeder, een paar mooie kruisbeelden, en besloot toen om deze te gaan sparen. Veel exemplaren vond hij op rommelmarkten, en verschillende mensen schonken Gradje een kruisbeeld. Hij bouwde hierdoor een collectie van honderden kruisbeelden, wijwatervaatjes en andere relikwieën op.

Verhuizing
In zijn ouderlijk huis was voldoende plaats voor de hele verzameling. Nadat moeder was overleden moest Gradje verhuizen en werd de verzameling in dozen bewaard. Toen hij zijn huidige appartement in de Kriekenhoek betrok, verkocht hij uit voorzorg een groot aantal kruisbeelden.

Ondanks deze kleinere collectie hangt zijn slaapkamer nog helemaal vol. Zelfs van het raam heeft hij een wand gemaakt, met slechts twee raampjes, die doen denken aan de patrijspoorten van een schip.
Containerrat
Het huis van Gradje zit vol verrassingen. Dat wordt duidelijk in de huiskamer, waar je jezelf ineens midden in het scheepvaartmuseum waant. Alle muren zijn bedekt met modelschepen en vele andere voorwerpen. Zelfs midden in de kamer pronken scheepsmodellen, op zwevende planken. De liefde voor deze verzameling ontstond door Gradjes baan op de scheepswerf. 'Schippers gooiden in de goede tijd veel weg, en ik viste de bruikbare spullen weer uit de containers. Collega's noemden me daarom de containerrat', vertelt hij lachend.
Leven en laten leven
Gradje, een bijzonder mens en een man van uitersten. Zo houdt hij van een schoon lijf en ook zijn badkamer, wc en keuken blinken.
Op zijn verzameling is hij zo zuinig, dat deze is bedekt met een dikke laag stof. Niemand waagt het om zelfs maar met een stofdoek in de buurt te komen. Gradje is ook sociaal en hij maakt graag een praatje. Hij staat altijd klaar om familie, vrienden, buren en bekenden te helpen. Zijn motto is: 'leven en laten leven' en hij is bovenal een mens die zijn eigen koers durft te varen.