De leden van Toneelgroep Horssen tijdens een van de repetities.
De leden van Toneelgroep Horssen tijdens een van de repetities. Foto: Hans Barten

Bijzondere voorstelling in kader van 60-jarig jubileum toneelgroep Horssen

Lang en gelukkig

Door Constance Moolhuijzen

HORSSEN - In 2016 bestaat Toneelgroep Horssen 60 jaar en dat is alle reden voor een feestje. En dat wordt gevierd in de vorm van een voorstelling, de feestelijke sprookjesrevue 'Lang en Gelukkig'. Daarin wordt het bewijs geleverd dat sprookjes nog lang de wereld niet uit zijn.

In een hedendaags jasje komen er verschillende sprookjes voorbij die uiteindelijk één verhaal worden, zoals Roodkapje die verliefd wordt op de woeste boze wolf. En de vader van Assepoester, die weduwnaar geworden is en via een internetdate een nieuwe vrouw vindt, de boze stiefmoeder. Zij arriveert per privé jet met haar twee verwende en achterbakse dochters Paris en Hilton. Het drietal heeft maar één doel; de mooie Assepoester het leven zuur en onmogelijk te maken. Dan is er nog prins Roderick van Oranje Nassaukade, die volgens zijn moeder, de Koningin, nodig aan de vrouw moet. Gelukkig is hij de vinder van het glazen muiltje dat Assepoester - in haar haast om voor twaalf uur thuis te zijn - op de trap van de balzaal verliest. Of de prins en Assepoester samen nog lang en gelukkig zullen leven blijft de vraag. Maar niets is onmogelijk in deze spectaculaire voorstelling.

Historie
In 1898 was er al toneel in Horssen. De spelers waren allen mannen, omdat het door de RK-kerk verboden was om gemengd toneel te spelen. Mannen moesten dus ook de vrouwenrollen spelen, dit tot grote hilariteit van het publiek. Door samenwerking met harmonie Excelsior kwam het toneel tot grotere bloei. Er werd meestal gespeeld op de zolders van één van de veertien cafés die Horssen toen rijk was. In 1956 werd door schoolmeester Van Kraaij en pastoor Wagemakers uiteindelijk de gemengde Toneelgroep Horssen opgericht, die uit veertig leden bestond.

Heden en Toekomst
Van de 35 spelers die de Toneelgroep Horssen nu telt, spelen er negentien mee. Daarnaast figureren er acht kinderen van Théjatraal en zingt koor Continue uit Horssen mee. Tekst en muziek zijn van Peter van Rooij. De melodieën zijn ingespeeld door het Ruïnetheater Combo. Regisseur is Gerrit Kistemaker, die 40 jaar geleden eenmalig inviel voor de overleden schoolmeester Van Kraaij. In januari huldigt Toneelgroep Horssen vijf jubilarissen; Ger van de Geijn (50 jaar lid), Dayenne van de Geijn, Theo van Maasdijk, Ank van de Geijn en Sophieke van de Geijn, allen 25 jaar lid. Over de toekomst van Toneelgroep Horssen zegt jubilaris Dayenne van de Geijn vol enthousiasme: 'We hebben een prachtige toekomst als jongeren zich bij de vereniging aansluiten. De jeugd is en heeft de toekomst. Dan kunnen we over vijfentwintig jaar weer een aantal jubilarissen feliciteren.'

De galapremière van de voorstelling Lang en Gelukkig, inclusief rode loper, is op vrijdag 8 januari om 20.00 uur. De entree bedraagt 12,50 euro, toegang vanaf achttien jaar. Overige voorstellingen zijn op 9 januari om 20.00 uur, 10 januari om 14.00 uur, 15 en 16 januari om 20.00 uur en 17 januari om 14.00 uur. Entree bedraagt 10 euro, kinderen betalen 5 euro. Reserveren via de website www.toneelgroephorssen.nl of telefonisch via tel. 0487-79 45 01.