Salomonsoordeel

Terwijl ze bij Beuningen on Ice de schaatsen uit het vet hebben gehaald om wat pirouettes te maken, draait men in de politiek ook fraai zwierend om de hete brij heen als 't op gemeentelijke samenwerking aankomt.

Nieuwste stand van zaken: Het gemeentebestuur van Wijchen is op pad gestuurd door de eigen gemeenteraad om samenwerking te zoeken met Beuningen, West Maas en Waal en Druten. Die laatste staat al te trappelen maar de eerste twee hebben het licht nog steeds niet gezien.

Laten we daarom eens 'out of the box' denken en iets uit de oude doos halen. In 1994 liet Beatrix, om het eerste paarse kabinet te vormen, Wim Kok een soort van 'proeve van een regeerakkoord' schrijven om de halsstarrige Frits Bolkestein te overtuigen.

Zullen we dat in deze regio ook eens proberen? Dan smelten burgemeesters Steenkamp en Van Eert even samen tot Bolkestein en wordt de rol van Kok gespeeld door burgervaderduo Van Riswijk en Verheijen. Laten we die laatste twee nou eens vragen om een ambtelijke samenwerking tussen de vier gemeenten op papier te zetten: Wat zijn de uitdagingen en vooral wat zijn de kansen? Dat er ook struikelblokken zijn spreekt voor zich. Mijnheer Steenkamp wil geen pensioengat en collega Van Eert is vanuit zijn vorige functie nog zo verliefd op de stadsregio dat hij denkt dat daar de toekomst van Beuningen ligt. Verheijen en van Riswijk kunnen de collega's vast uitleggen dat het niet gaat om hen maar om de inwoners.
Stel dat het lukt: wat voor een geweldige nieuwe gemeente zou dat dan wel niet opleveren? Heeft iemand daar weleens bij stil gestaan? Bijna 100.000 inwoners die wonen in het mooist bezongen stukje Nederland. Een gemeente met een groots dance-event, een vooruitstrevend rockfestival, drie geweldige schaatsevenementen en twee grote historische evenementen.

Wie van de vier burgemeester mag worden van die fantastische prachtplek? Tja... Kan iemand Beatrix bellen voor dat Salomons oordeel?

Dhr. E. van Wijk