Kerstgroep uit Zimbabwe.
Kerstgroep uit Zimbabwe. Foto: Rinie van Haren

Kerstgroepen uit 'Grootvaders Tijd'

BENEDEN-LEEUWEN - Bij het bericht over een expositie van ruim 70 kerstgroepen, maak je je op voorhand wellicht een grotere voorstelling dan je in werkelijkheid zult aantreffen. De schoonheid ervan is er beslist niet minder om. Eigenaar Jan Jacobs vertelt op bevlogen wijze over zijn prachtige collectie kerstgroepen, die te zien is in hobbymuseum 'Grootvaders Tijd' in Beneden-Leeuwen.

Een kerstgroep, afkomstig uit Mexico, is gemaakt van kokosnoten. 'Hier staat een groep gemaakt van stro. Die groep komt uit Denemarken en deze kerstgroep komt oorspronkelijk uit Zimbabwe, speciaal door een kennis meegebracht voor mij'. Zijn ogen glinsteren als hij erover vertelt.

In Noord-Brabant woonde een groot gezin, dat in de periode van de Tweede Wereldoorlog niets te makken had. In hun creativiteit hebben de gezinsleden een kerstgroep gehaakt en gebreid. Ook die staat er tussen. Nog altijd twijfelt Jan over de ware herkomst van een geglazuurde groep. Die zou afkomstig zijn van steenfabriek Dericks en Geldens uit Druten, maar zekerheid is daar niet over.

De expositie vormt een prachtig overzicht en is van 16 december tot en met 10 januari 2016 dagelijks te bewonderen tussen 13.30 en 16.30 uur in hobbymuseum 'Grootvaders Tijd', op de hoek Emmastraat – Christinestraat in Beneden-Leeuwen. De toegang is gratis.