Paul van Dinteren voor het Heilig Hartbeeld.
Paul van Dinteren voor het Heilig Hartbeeld. Foto: Hans Barten

Paul van Dinteren: begeesterd over het Heilig Hartbeeld

DRUTEN - Paul van Dinteren (op een haar na 80 jaar) is een echte Drutenaar: 'Ik heb echt klei aan mijn poten.' Hij was weliswaar een wat langere periode woonachtig in Deventer, en werkte er als muziekleerkracht, de binding met Druten bleef.

Door Piet Zeeuwen

Door aanhoudende rug- en nekpijnen en een chronisch vermoeidheidssyndroom werd hij, toen hij amper 40 jaar oud was, volledig afgekeurd. Hij ging terug naar zijn roots. Wanneer ik zijn woning aan de Korte Akker binnenkom, zie ik dat zijn huiskamer een trezorie propvol Drutense wetenswaardigheden is.

Dozen, bakken, mappen en ordners vol documenten over allerlei Drutense, historische zaken: de kunstenaar Van Welie (met enkele originele kunstwerken), de steenfabriek van Dericks en Geldens, de historie van Boldershof, tal van necrologieën met historische foto's van reeds lang overleden Drutenaren en sinds een jaartje een compleet archiefje van het Drutense Heilig Hartbeeld aan de Kattenburg. Nee, echt veel ruimte om de huiskamer als zodanig te gebruiken is er door al dat gerei uit Drutens verleden niet.

Grondige schilderbeurt
Van Dinteren merkte op een van zijn fietstochtjes door Druten ('Elke meter die ik fiets vertelt me iets over Drutens verleden') dat het hekwerk op de 'flauwhoekig gebogen muur' achter het Heilig Hartbeeld aan een grondige schoonmaak- en schilderbeurt toe was.

Hij ging een praatje maken bij Hemmie Meijer en Ben Driessen. 'Want,' zo zegt hij, 'die doen al jaren veel vrijwilligerswerk bij het beeld. Zorgen dat het er netjes uitziet met bloemen en mooie struiken. Het is 'hun' beeld. Als ik daar aan hekwerk wil gaan werken, dan moeten zij dat goedvinden, toch…'

Inwijding beeld
Het opknappen van het hek op de muur was voor Paul een opstap naar veel historisch speurwerk naar de oorsprong van het beeld, en dus een stuk Drutense geschiedenis. Hij weet er intussen heel veel over. Rond 1930 was er in Druten een Heilig Hart-comité, onder bezielende leiding van kapelaan Van de Heuvel en later Duffhaus.

In oktober 1932 werd het ruim 500 kilo wegende beeld, gemaakt door de kunstenaar Wim Harzing (1898 – 1978), ingewijd door de Hoog Eerwaarde Deken H. Janssen. Heel katholiek Druten liep daarbij uit.

Foto
'Wacht even', zegt van Dinteren, en uit zijn kamer diept hij, tussen honderden dossiers, een map met foto's op. En jawel, een foto uit 1932, van de optocht van bobo's op weg naar de onthulling van het beeld.

Naast de kunstenaar Harzing, met vlinderdasje, loopt in statig zwart gekleed de heer J. Okkes, bedrijfsleider van de vermaarde steenfabriek van Dericks en Geldens en Johan van de Klok, metselaar en aannemer, vader van de grondleggers van het latere Klok Bouwbedrijven.

Duizend jaar
Van Dinteren kan nog jaren bezig zijn met zijn Drutense geschiedvorsing. 'Ik moet wel duizend jaar worden om alles klaar te krijgen', verzucht hij. En hij vertelt nog lang, gepassioneerd en vooral uiterst gedetailleerd, over Drutens verleden...

Foto: Archief Paul van Dinteren