Een impressie van Lauwe on Light ART 2014.
Een impressie van Lauwe on Light ART 2014. Foto: Eveline van Elk

Lauwe on light ART wordt adembenemend

BENEDEN-LEEUWEN - Al jarenlang is Lauwe on Light een begrip in de wijde omgeving. Tot en met 30 december zal Beneden-Leeuwen stralen. Meer dan een miljoen lichtjes plaatsen woningen en winkels in de dagen rond Kerstmis in een feest van licht. Duizenden bezoekers komen deze dagen naar Lauwe om dit unieke festijn te aanschouwen. Zeker omdat het thema Kunst het Lichtjesfestijn dit jaar een extra dimensie geeft.

Op zaterdag 19 en zondag 20 december staat het centrum van Beneden-Leeuwen in het teken van Lauwe on Light ART. De lichtjesroute door de Zandstraat voert bezoekers langs een aantal sensationele lichtshows, zoals een driedimensionale beeldpresentatie op de gevel van de kerk, de verlichte molen, een lasershow op het Dorpsplein en een kunstzinnig lichtproject van Beerenberg nabij Zaal De Twee Linden.

Etalages
In 40 winkeletalages is kunst te zien, gemaakt door even zoveel kunstenaars uit de regio. Daarnaast hebben zo'n 600 basisschoolkinderen deel genomen aan de Kinderkunstprijs.
Een deel van de, door hen vervaardigde, kunstwerken wordt tentoongesteld in het leegstaande winkelpand tussen Echte Bakker Martin Bom en modezaak Anne-May, schuin tegenover de kerk.

Wintermarkt
Op het Dorpsplein is een kleine en gezellige wintermarkt. Ook verrijst er een grote feesttent, waarin een zeer gevarieerd programma wordt gepresenteerd. De winkels zijn beide avonden geopend van 18.00 tot 22.00 uur en de horeca verzorgt op diverse plaatsen op het parcours voor de inwendige mens.

Historische foto's
Bij café De Bever is een reportage te zien van een aantal historische foto's van Maas en Waal, dit in samenwerking met museum Tweestromenland. Na afloop kunt u een DVD kopen, waarmee de foto's nog eens rustig kunnen worden bekeken. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan het museum.

Vijf lichtmasten worden voorzien van speciale verlichting en projecteren op de straat, de woningen en winkels. Zo ontstaat een bijzonder spektakel.