De leden van Ontspanningsclub Midden Maas en Waal.
De leden van Ontspanningsclub Midden Maas en Waal. Foto: Rinie van Haren

Al 30 jaar ontspanning door inspanning

BENEDEN-LEEUWEN - 'De dinsdagavond is steevast gereserveerd voor de wekelijkse bijeenkomsten in de Rosmolen. Er moet heel wat gebeuren wil ik daar niet bij zijn.' Aan het woord is Annet Ophof, voorzitter van Ontspanningsclub Midden Maas en Waal, die wekelijks een avondje ontspanning biedt aan een grote groep mensen met een verstandelijke beperking.

Vijf enthousiaste vrijwilligers stellen elke week een programma samen met steeds een ander thema of spel, maar altijd met dezelfde structuur. 'Die structuur is belangrijk voor de deelnemers. Zij hechten aan patronen, die moet je niet doorbreken. Zo begint elke bijeenkomst met een welkomstlied en eindigt altijd met de kreet: 1-2-3, wij zijn goed! Dan is er een duidelijk begin en eind voor hen', legt Annet uit.

Integratie
De fysieke prestaties komen op de tweede plek. Het sociale aspect, het samenspel, waarborgen van veiligheid en de individuele aandacht zijn belangrijker. Voormalig voorzitter Herman Klooster heeft integratie van deze groep in de samenleving als belangrijkste pijler nagestreefd en is daar zeker in geslaagd. Zijn opvolger Gijs van den Hurk is verder gegaan op die ingeslagen weg en huidig voorzitter Annet borduurt daar weer op voort.

'Sommige deelnemers willen eerst even hun alledaagse verhaal kwijt. Over nieuwe schoenen, over wat ze hebben gegeten of wat hen bezighoudt. Het geeft me zo'n voldoening om met deze mensen te werken. Maar het is ook een intensieve taak. Je moet voortdurend opletten, geduldig zijn, signaleren en reageren. We bieden de deelnemers een breed aanbod aan spellen en activiteiten zonder drempel', aldus Annet.

Jubileum
Bij de ingebruikname van de nieuwe MFA De Rosmolen is er een instuif gehouden, dat druk werd bezocht. En op 19 december wordt gevierd dat de Ontspanningsclub Midden Maas en Waal dertig jaar bestaat. Op het feestelijke programma, dat ook in MFA De Rosmolen wordt gehouden, staan onder andere een diner en gezellige receptie met verschillende verrassingen gepland. Oud-vrijwilligers en vroegere deelnemers zijn ook uitgenodigd, maar helaas is niet van alle oud-deelnemers bekend waar zij nu woonachtig zijn. De voorzitter laat via dit bericht weten aan hen, die onverhoopt geen uitnodiging hebben ontvangen, dat ook zij van harte welkom zijn op de receptie die aanvangt om 15.30 uur.