De Lego Mindstorms club in het Tech-Lokaal.
De Lego Mindstorms club in het Tech-Lokaal. Foto: Robert Henzen

Drieluik over het Tech-Lokaal van Maas en Waal, deel 2

Voor wie is het Tech-Lokaal?

Door Robert Henzen

BENEDEN-LEEUWEN - Er wordt altijd gezegd 'Kinderen hebben de toekomst' en het lijkt wel of de toekomst al is begonnen. Welke vaardigheden moeten kinderen bezitten in de 21ste eeuw? Het Tech-Lokaal speelt daar op in.

Een van de belangrijkste vaardigheden van deze '21th century skills' is ICT geletterdheid. Vaardigheden voor het effectief en efficiënt gebruik van technologie. Daarbij komen 'technologische geletterdheid' en 'informatievaardigheden' samen.

Deze vaardigheid wordt gezien als enige echt níeuwe vaardigheid van de 21ste eeuw, aangezien we al omringd worden door technologie. Bijna iedereen heeft een smartphone of een tablet, soms zelfs allebei. En tegenwoordig kan ook 3D worden geprint.

Lego Mindstorms
In nauwe samenwerking met scholenstichting SPOM bezoeken wekelijks twee scholen, elk een dagdeel, het Tech-Lokaal. Op dinsdagavond draait er een Gamedesign- en een Lego Mindstorms club. Bovendien zijn er momenteel veertien hbo- en drie mbo-studenten bezig met het verder ontwikkelen van diverse technische workshops. Deze zijn bedoeld voor zowel groep 7 en 8 van de basisschool, als voor leerlingen van het voortgezet onderwijs.
Eind dit jaar worden er twee oriëntatiemiddagen houden, met een vrije inloop.

3D-printen
De techniek gaat hard vooruit. Zo is bijvoorbeeld 3D-printen helemaal van deze tijd. Hoe ontwerp je nu eigenlijk een eigen object, wat je ook meteen daarna kunt printen? Tinkercad.com is een laagdrempelig online 3D-pakket. Jongeren kunnen een gratis account aanmaken om ermee aan de slag te gaan, zodat ze altijd hun eigen ontwerpstudio bij de hand hebben.

Kennis delen
Dankzij het bedrijf Exner uit Druten staat er inmiddels een tweede 3D printer in het Regionaal Activiteiten Centrum in Beneden-Leeuwen. Het Tech-Lokaal heeft, door het printen van verschillende voorwerpen met verschillende materialen, inmiddels veel kennis opgedaan. Ze deelt deze kennis graag met het bedrijfsleven, door het bieden van 3D print service en 3D workshops. Dit is ook een manier om meer jong technisch talent te werven en talentvolle medewerkers vast te houden in de techniek sector.

Mede dankzij de lokale partners en bedrijven, studenten en vrijwilligers draait het Tech-Lokaal volop. Voor meer info kijk op www.tech-lokaal.nl