Schilderijen van Hein van Houten in de etalage van Cartouche.
Schilderijen van Hein van Houten in de etalage van Cartouche. Foto: De Maas&Waler

Kunst in etalages in centrum Beneden-Leeuwen

BENEDEN-LEEUWEN - Schilderijen, foto's en beelden, de etalages van winkels in Beneden-Leeuwen zijn voorzien van kunst. Tot en met 30 december zijn de werken te bewonderen. In het weekend van 19 en 20 december worden deze kunstwerken extra verlicht, voor de grootste verlichte kunstroute van Gelderland. In dat weekend zijn er ook diverse licht- en lasershows.

Mede-organisator van Lauwe on Light Art is Toon van Gelder. 'Vorig jaar toonden we al diverse kunstwerken in de etalages van winkels en dit jaar doen we precies hetzelfde. De route is alleen aangepast en compacter', vertelt hij. In augustus werden kunstenaars opgeroepen om hun werk tentoon te stellen tijdens Lauwe on Light Art. Daar gaven bijna veertig kunstenaars gehoor aan en een kleine veertig winkels stelden hun etalage ter beschikking. In etalages van Van Den Bogaard tot aan café De Bever zijn de kunstwerken op dit moment te bewonderen. De kunstenaars komen bijna allemaal uit Maas en Waal', vertelt Toon trots. 'Op één na, die woont momenteel in Nijmegen.'

De kunstenaars mochten zelf bepalen wat ze in de etalages zouden plaatsen. 'In sommige etalages heeft de etaleur de werken verwerkt in de collectie van de winkel, wat leuke beelden oplevert.'

Kinderkunstprijs
Een nieuw onderdeel tijdens Lauwe on Light Art is de Kinderkunstprijs. Zo'n 600 kinderen hebben zich ingezet om, individueel of in groepjes, een kunstwerk te creëren rondom de thema's fantasiedieren, vriendschap en fantasievoertuigen. De school selecteert enkele werken die meedingen naar de Kinderkunstprijs 2015. De werken die kans maken op de Kinderkunstprijs zijn op donderdag 17 en vrijdag 18 december van 10.00 tot 16.00 uur te zien in het pand aan de Zandstraat 82 in Beneden-Leeuwen. Hier staat ook een stand voor het goede doel Born in Africa. Dit doel stimuleert de sociale en educatieve ontwikkeling van kinderen, zodat ze economisch onafhankelijk jongvolwassen kunnen worden.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking van de Kinderkunstprijs is op zaterdag 19 december vanaf 18.30 uur en vindt plaats bij zaal Janssen Steenberg aan de Zijveld 16 in Beneden-Leeuwen. De zaal is open vanaf 18.00 uur. De expositie is op 19 en 20 december te zien tussen 18.00 en 22.00 uur.