Kerst op kinderboerderij De Grote Gemeente in 2014.
Kerst op kinderboerderij De Grote Gemeente in 2014. Foto: Stichting Driestroom

Wamelse kinderboerderij bestaat vijftien jaar

WAMEL - Het is een drukte van belang wanneer je op een doordeweekse dag kinderboerderij De Grote Gemeente bezoekt. Hier en daar een moeder met kinderwagen, maar vooral veel 'werkmannen'. Deelnemers van stichting Driestroom - een organisatie die zorg en ondersteuning biedt aan mensen met en zonder handicap - dragen zorg voor het onderhoud van de kinderboerderij en de verzorging van de dieren. In het weekend zijn het de kinderen die hier in de meerderheid zijn. En dat al vijftien jaar lang.

De eerste plannen voor de kinderboerderij stammen al van begin jaren negentig van de vorige eeuw. Toch duurde het nog tot medio 2000 dat De Grote Gemeente werd geopend. Het complex aan de Lakenstraat bestaat uit het voormalige Wit-Gele-Kruisgebouw, een stal, een hooiberg, volière en diverse weides. De veestapel bestaat, naast geiten, schapen, ezels en pony's, uit sierkippen, konijnen en cavia's. De kinderboerderij wordt jaarlijks door zo'n 12.000 belangstellenden bezocht. Een kroon op het werk van de deelnemers en de vele vrijwilligers die zich inzetten om De Grote Gemeente mooi en schoon te houden.

Combinatie
Wim van Rossum is al sinds de oprichting actief voor De Grote Gemeente. In eerste instantie als 'weekendvrijwilliger', tegenwoordig als beheerder, samen met Jan Koolhout. Het duo houdt onder meer het dierenbestand op peil, zorgt voor de aanvoer van voer, hooi en stro, en stuurt de weekendploeg aan. Samen hebben ze zo'n 35 enthousiaste vrijwilligers onder hun hoede. Hij meent dat de kracht van de Wamelse kinderboerderij de combinatie van 'de jongens', de kinderen en de dieren is. Ze gaan op een hele fijne en ontspannen manier met elkaar om. Daar komt bij dat de kinderboerderij wordt gedragen door het hele dorp. Dat is geweldig om te merken', aldus Wim.

Niet alleen Wim en Jan struinen hier al vijftien jaar rond. Ook het grootste deel van de deelnemers dat hier werkt, is al lange tijd aan De Grote Gemeente verbonden. 'Dat maakt de band tussen hen en de dieren erg sterk', aldus vrijwilliger Jacqueline Donkers, die ook is aangeschoven. 'Neem Bas, de vaste begeleider van ezel Jochem. Er waren tijden dat Bas met de bus naar Wamel kwam. En steevast als zijn bus afremde bij de halte aan de Hogeweg, begon de ezel te balken. Dat is bijzonder', vertelt ze met trots. En ja, vrouwtjes-ezel Jochem is vernoemd naar Jochem van Gelder, die het dier vijftien jaar geleden 'won' met zijn deelname aan Waku Waku.

Gevaren
Met dank aan subsidie van de gemeente West Maas en Waal, de inzet van stichting Driestroom, de ruim 350 'Vrienden' en het bedrijfsleven in Wamel, weet de kinderboerderij het hoofd aardig boven water te houden. Toch liggen er voor De Grote Gemeente wel gevaren op de loer, met name op het gebied van personele inzet. 'De bezuinigingen in de zorg zijn daar debet aan', verklaart Jacqueline. 'Als er niet genoeg begeleiding is, gaan de deelnemers leunen op de vrijwilligers. En dat willen we te allen tijde voorkomen. De druk voor vrijwilligers moet niet te groot worden. Het zijn belangrijke schakels, die je niet kunt missen.'

Levende kerststal
Op 19 december is de jaarlijkse kerstactiviteit bij de kinderboerderij, met een levende kerststal en een kleinschalige kerstmarkt. 'De deelnemers van Driestroom gaan ook dit jaar weer verkleed, in de huifkar, door het dorp. Gevolgd door de kerstman in zijn arrenslee, een schaapskudde en ezel Jochem. Iedereen is welkom om aan te sluiten in de verlichte optocht. De stoet vertrekt om 17.15 uur vanaf basisschool de Terebint en voert via de Lakenstraat, Wilhelminastraat, Dorpsstraat, Clarissenstraat en de Lakenstraat naar De Grote Gemeente.
Meer informatie over de kinderboerderij, educatieve lessen, kinderfeestjes en openingstijden, zie www.kibowa.nl.