Afbeelding
Foto: van Beek Images

Tips voor het isoleren van de woning

Het is genoegzaam bekend dat je door het isoleren van je huis flink geld kunt besparen op de stookkosten. Met de isolatie van dak, vloer en/of gevel heb je die kosten heel snel terugverdiend. De verbouwing die wellicht noodzakelijk is voor je kunt isoleren, kan hierdoor snel terugverdiend worden. Zeker als je huis slecht, onvoldoende of misschien helemaal niet geïsoleerd is

Door Piet Zeeuwen.

Verschillende manieren van isoleren
De bekendste manieren van isoleren zijn: dak-, vloer- of gevelisolatie en plaatsen van dubbelglas. Er kan veel geld bespaard worden, door het dak te isoleren. Dit komt omdat warmte opstijgt en de warmte door een niet of slecht geïsoleerd dak verdwijnt. Dakisolatie is niet zo duur en de besparing is groot. Vloerisolatie wordt vaak gecombineerd met aanleggen van vloerverwarming. Naast de besparing op de stookkosten, is een vloerverwarming ook comfortabel. Je kunt lekker op je blote voeten door je huis lopen.
Als je de gevels van je huis isoleert, geeft dat 's winters warmere binnenmuren en 's zomers wordt het minder snel heet in je huis. Dubbel glas (thermopane) geeft ook aanzienlijk minder stookkosten. Het nadeel is van het plaatsen van dubbel glas zijn de kosten/investering.

Isolatiematerialen
De bekendste isolatiematerialen zijn: steenwol, glaswol, tempex of piepschuim, polystyreen en purschuim. Steenwol is een isolatiemateriaal dat gemaakt wordt van gesmolten gesteente. Je kunt het kopen in de vorm van dekens of vlokken voor de spouwmuurvulling. Glaswol is een isolatiemateriaal, gemaakt van onder andere glasscherven. Door het productieproces ontstaat na het uitharden een kenmerkende gele kleur. Het is onbrandbaar. Polystyreen kun je kopen in de vorm van stugge, dikke platen. Het is goed bestand tegen water en wordt daarom vaak gebruikt voor daken en vloeren. Je kunt de platen gemakkelijk op maat zagen. Ten slotte purschuim: Doordat het product kan worden gespoten en door de kleefkracht wordt purschuim vaak gebruikt om kieren en naden af te dichten.
Let op: het spul zet flink uit en kan daardoor constructies soms beschadigen.

Btw- verlaging
Voor isolatieglas, vloer-, bodem-, dak- en gevelisolatie is de btw op arbeidsloon verlaagd van 21 naar 6 procent. Dit is een langlopende regeling. De btw-verlaging geldt niet voor het plaatsen van kozijnen.

Voorwaarde is dat de werkzaamheden worden verricht op het moment dat de woning ouder is dan 2 jaar na de eerste ingebruikneming. De 2 jaarstermijn gaat in vanaf de datum waarop een pand voor het eerst als woning gebruikt wordt. Als een woning in verschillende stadia gebouwd is, moet de woning voor minimaal 50% bestaan uit delen die ouder dan 2 jaar zijn.


Wel of niet isoleren
Laat je adviseren door een vakman. Die kan samen met je bekijken welke investering nodig is, of de investering op korte of lange tijd terug verdiend kan worden of dat het gewoon zinvol is als investering in het milieu.