Bij MHCB is wekelijks een ploeg vrijwilligers actief om de accommodatie te onderhouden.
Bij MHCB is wekelijks een ploeg vrijwilligers actief om de accommodatie te onderhouden. Foto: Ger Loeffen

Sportclubs dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers

MAAS EN WAAL - Vrijwilligers zijn voor alle sportverenigingen onmisbaar. En ondanks dat het aantal vrijwilligers in de sport het miljoen overstijgt, wordt het tekort aan vrijwilligers binnen sportclubs als belangrijkste knelpunt ervaren. Ook in Maas en Waal blijkt het vinden van vrijwilligers een groot probleem.

Door Aafke Labout

De Maas&Waler schreef twintig regionale sportclubs uit de regio aan om een beeld te krijgen van de problematiek. Uit hun antwoorden blijkt dat het voornamelijk lastig is om vrijwilligers vínden. Behouden is veelal gemakkelijker. Zetten mensen zich eenmaal als zodanig in, dan blijven ze dat over het algemeen jaren doen. Soms zelfs in meerdere functies. 'De werkzaamheden komen vaak op dezelfde mensen neer', antwoorden enkele clubs desgevraagd. 'Het zijn mensen die die taken met liefde doen, maar het stokje, na jaren trouwe dienst, óók graag eens door willen geven. En die mogelijkheid is er, vanwege het gebrek aan nieuwe vrijwilligers, veelal niet.'

Percentage vrijwilligers
Het percentage vrijwilligers dat een club nodig heeft om te kunnen bestaan verschilt per tak. Zo zie je dat een club als Synchroonzwemvereniging Cadans, met 41 leden, rond de twintig vrijwilligers nodig heeft. Bij een club als TC de Linden, met een ledenaantal van rond de 700, voldoen 75 vrijwilligers. Scheelt natuurlijk dat er, door de grootte van de club, aanzienlijk meer contributie binnenkomt en er meer betaalde krachten kunnen worden ingeschakeld. MHC Beuningen heeft, op een ledenaantal van 824, 180 vrijwilligers. Voetbalvereniging Beuningse Boys spant de kroon in het aantal actieve vrijwilligers. Hier zijn, al dan niet wekelijks, 350 mensen actief om de 950 leden tellende voetbalclub te laten draaien.

Functies
Functies die over het algemeen gemakkelijk vervuld worden zijn functies die een tijdelijk karakter hebben en/of niet intensief zijn. Denk aan assisteren bij toernooien of evenementen, of het vervoer naar wedstrijden. Met name het invullen van bestuursfuncties is een struikelblok. Het zijn taken die als verantwoordelijk en omvangrijk worden gezien.

Een woordvoerder van Beuningse Boys benadrukt dat er anno 2015 veel meer van het bestuur gevraagd wordt dan in het verleden. 'De wetgeving is beduidend anders dan pakweg 25 jaar geleden. Op velerlei gebied moet worden voldaan aan regelgeving. Bovendien wordt van een bestuur verlangd dat zij een lange termijn visie ontwikkelt, om met de vereniging te blijven voldoen aan de huidige status. En zoiets doe je niet in een paar avonden.'

Binnen veel clubs is het onderwerp 'verplicht vrijwilligerswerk' al eens ter sprake gekomen. Toch zijn weinig clubs er voorstander van mensen te dwingen tot dergelijke stappen. Eén club heeft eind vorig jaar in een enquête gevraagd hoe leden over 'verplicht vrijwilligerswerk' denken. Maar liefst tweederde van de respondenten gaf daarin aan dat ze om die reden hun lidmaatschap zouden beëindigen.

Registratie
Hockeyclub Druten pakt de zaken sinds de start van de vrijwilligerscampagne, in mei 2015, pro-actief aan: 'We vragen de leden en hun ouders niet óf ze iets willen doen, maar wát ze willen doen. Kwaliteiten, kennis, competenties en voorkeuren worden vanaf nu geregistreerd. Op die manier hopen wij het fundament van de club te versterken', aldus de vrijwilligerscoördinator van de club.

Actieve bijdrage
Vrijwilligerswerk wordt nog teveel gezien als tijdrovende bezigheid, terwijl het ook een mooi gelegenheid is om de club beter te leren kennen. 'Mensen moeten zich bewust worden van het feit dat van iedereen een actieve bijdrage wordt gevraagd. Bovendien is het erg gezellig op de club', zegt een woordvoerder van MHC Beuningen. 'En wanneer je de taken met veel mensen verdeelt, hoeft ieder maar een stukje te doen.'