Toon van Ooijen met een van de creaties van de decoratiewedstrijd.
Toon van Ooijen met een van de creaties van de decoratiewedstrijd. Foto: Hans Barten

Ode aan de winter tijdens Winterfestival Appeltern

APPELTERN – Het Winterfestival in de Tuinen van Appeltern was vorig jaar een groot succes. In drie dagen tijd bezochten meer dan 3.000 bezoekers het park. Een vervolg kon dus ook niet uitblijven. Van vrijdag 27 tot en met zondag 29 november wordt het tuinpark ingericht met stands en verlicht met lampjes. Vuurkorven zullen een aangename warmte afgeven.

Het festival is twintig jaar geleden gestart. 'Tot acht jaar geleden inspireerden we bezoekers al voor de winter', vertelt eigenaar Ben van Ooijen. 'Helaas kreeg het festival een kerstimago, waardoor we besloten er een poosje mee te stoppen, tot vorig jaar.'

Inspiratie
'Nu het buiten kouder wordt en de dagen korter, gaan we weer naar binnen. Maar elementen van de winter kunnen ook naar binnen gehaald worden. En dat het winter wordt, betekent niet dat de tuin niet meer gezellig aangekleed kan worden', vertelt Van Ooijen. 'Juist dan is het leuk om verlichting te plaatsen. Of wat dacht je van een zithoek met dekens, waar je op een zonnige winterdag in het zonnetje kan zitten. We willen met het festival mensen inspireren hoe ze dit kunnen doen', aldus Ben. Er doen dit jaar, naast de tuindienst met al hun creatieve vondsten, meer dan dertig partijen mee. In het park is van alles te beleven, met uiteenlopende activiteiten; modeshows, muzikale optredens, spannende ambachten, winterplanten, natuurlijke werkstukken, kunst, adviezen voor tuin en interieur, winterbarbecueën, streekproducten, glühwein, cadeaushops en een creatiefmarkt. 'We hebben de activiteiten verspreid over drie plekken in het park. De intieme sfeer en gezelligheid voeren dit weekend de boventoon', benadrukt Ben.
Natural Garden Doll
De Tuinen van Appeltern organiseerde eerder dit jaar een decoratiewedstrijd. Iedereen mocht een ontwerp maken voor een pop, bestaande uit natuurlijke materialen. Een tiental mensen gaf gehoor aan deze wedstrijd. Hun decoraties worden getoond tijdens het Winterfestival.
'Het zijn de laatste dagen dat we open zijn. Iedereen is van harte welkom om inspiratie op te doen voor de winter', sluit Van Ooijen af. Voor het festival geldt een speciale entreeprijs van 7,50 euro. Abonnementhouders en kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang.