Avelynn Contze en Martien Pardoel.
Avelynn Contze en Martien Pardoel. Foto: Sebastiaan van Beem

Prijswinnaars Leste Mert

DRUTEN - Traditiegetrouw zijn de maandag na de Leste Mert de stembussen geopend. Dit jaar stonden er maar liefst vier stembussen; één stembus voor het raden van het gewicht van de stier, één voor het raden van het gewicht van het konijn, één voor de kleurplaten en één voor de schoonheidsverkiezing door kinderen. Aan de hand van de inzendingen krijgt de organisatie altijd een goed beeld van haar publiek. Ook dit jaar kwamen de bezoekers weer uit alle windstreken, van Groningen tot Middelharnis en zelfs uit België en Duitsland.

Afgelopen zaterdag werd de stier gewogen op de weegbrug. Dit wegen gebeurt bewust ná de Leste Mert, zodat het gewicht tot de trekking van de prijswinnaar geheim blijft. Het exacte gewicht van de stier dit jaar was 780 kilogram.

In totaal hebben 1.836 mensen een gokje gewaagd. Exact zeven mensen hebben het juiste gewicht geraden. Na loting kwam Paneb van Tilburg uit Druten als winnaar uit de bus. Paneb won hiermee 100 euro.

Gewicht van het konijn
In de kleindierentent konden kinderen dieren aaien en vertroetelen. Ook konden bezoekers het gewicht van het konijn raden. Dit hebben 532 mensen, jong en oud, gedaan. Dit jaar wist niemand het exacte gewicht te raden. Het konijn woog 7.950 gram. De jury heeft Joiël van Aalderen uit Druten als winnaar uitgeroepen. Joiël kwam, met de gegokte 7.975 gram, het dichtst in de buurt van het uiteindelijke gewicht.

Kleurwedstrijd
In de Maas&Waler verscheen een speciale Leste Mert kleurplaat. Deze werd ook extra afgedrukt en op verschillende basisscholen in de gemeente uitgedeeld. Een drietal juryleden uit het onderwijs, Mieke van Kol, Heleen de Valk en Sebastiaan van Beem, bogen zich over de inzendingen. De winnende kleurplaat is gemaakt door Avelynn Contze uit Wamel. Zij maakte, volgens de jury, de meest kleurrijke kleurplaat. Avelynn won hiermee een knuffelbeer van maar liefst 1 meter hoog. De knuffelbeer is beschikbaar gesteld door Intertoys uit Druten.

Schoonheidsprijs
Dit jaar konden kinderen voor het eerst bepalen welk rund het mooiste exemplaar van de Leste Mert was. Maar liefst tien kinderen kozen voor het rund van gebroeders van Kol, met oornummer 8760. De jury kende punten toe aan de motivatie die op de formuliertjes was ingevuld.

De eerste prijs ging daardoor naar Sam Cobussen uit Druten. Zij gaf als verklaring op ´omdat hij zo schattig, lief en rustig is´. Sam heeft een cadeaubon gewonnen, beschikbaar gesteld door Intertoys uit Druten.

De beker verbonden aan deze eerste publieksprijs gaat naar de eigenaar van het rund, de gebroeders van Kol te Puiflijk.