Kinderen koken voor ouderen.
Kinderen koken voor ouderen. Foto: Hans Barten

Twintigste editie Kinderen koken voor Ouderen in Puiflijk

PUIFLIJK - Na de eerste pilot in Maasbommel, viel aan groep 8 van basisschool 't Geerke de eer te beurt om voor de twintigste keer voor ouderen te koken in Horeca de Lier. Kinderen koken voor Ouderen is een project van Stichting Meerwaarde Maas&Waal, waarbij elke maand een andere basisschool in Maas en Waal kookt voor ouderen in het betreffende dorp.

Door Constance Moolhuijzen

Het leerproject laat de kinderen zien hoe het is om een bedrijf te runnen, in dit geval een restaurant. Voor deze gelegenheid kreeg het restaurant de naam 'Puflukse Pot', bedacht door de groep 8 leerlingen van de Puiflijkse basisschool. Onder leiding van twee ervaren koks, een restaurantkok en een instellingskok, begonnen de kinderen om negen uur al met alle voorbereidingen in de mobiele keuken van Meerwaarde Maas&Waal. Maar niet alleen de keuken met alle toebehoren, maar ook het servies, het tafellinnen, de glazen en het bestek komt bij Meerwaarde vandaan.
De leerlingen werden verdeeld in twee ploegen, één groep werkte met de koks; soep maken, gehaktballen draaien, aardappels schillen, groenten schoonmaken en snijden en daarna het kookproces. De andere groep zorgde voor de inrichting van het restaurant en de bediening. Het begon met het dekken van de tafels. Ook leerden ze hoe je met de gasten omgaat, bestellingen opneemt en afruimt voor het volgende gerecht. Uiteraard kwam ook de vraag 'is alles naar wens?' ter sprake.
Het diner had een feestelijk tintje, omdat het de twintigste keer was. De kinderen hadden voor vrolijke, zelfgemaakte place-mats gezorgd. Vooraf werd Marianne Janssen, de drijvende kracht achter dit alles, in het zonnetje gezet. Evenals de koks Peter, Geert en Alfred en Corrie Bilderbeek, die voor de instructie van het restaurantgedeelte zorg draagt. Ook de nieuwe hoofdsponsor, Tijssen Versspecialist uit Puiflijk, werd bekend gemaakt. Daarna konden de 32 gasten, verdeeld over vier tafels, genieten van een heerlijk diner, bestaande uit een groentesoep, gevolgd door een mega gehaktbal met vier soorten groenten en twee soorten aardappelen. Op tafel stonden schaaltjes met rauwkostsalade en appelmoes, het toetje was een tweekleuren vla. Alles prima gekookt door de koks Sem A., Tuijl, Babet, Meggy, Ivan, Espen, Louk, Jort, Jesper en Romee. De bediening was in handen van de attente en vriendelijke obers en serveersters; Pleun, Jan, Anouk. Mara, Nikki. Denise, Anieck, Suzan en Sem B. De volgende editie van Kinderen koken voor Ouderen is in januari 2016.