Een van de thema's van de Kinderkunstprijs 2015 is 'Fantasiedieren'.
Een van de thema's van de Kinderkunstprijs 2015 is 'Fantasiedieren'. Foto: Hans Barten

Basisscholen druk met thema's Kinderkunstprijs Maas en Waal

MAAS EN WAAL - In het ene lokaal worden fantasiedieren geschilderd, in een volgende ruimte wordt gewerkt aan 'het voertuig van de toekomst' en elders in de school fotograferen leerlingen 'vriendschap'. De derde editie van de Kinderkunstprijs Maas en Waal is begonnen. De groepen 6, 7 en 8 van acht basisscholen uit de gemeente Druten en West Maas en Waal nemen deel aan het kunstproject.

Zo'n 600 kinderen zetten zich de komende weken in om, individueel of in groepjes, een kunstwerk te creëren. Elke school selecteert vervolgens enkele werken die meedingen naar de Kinderkunstprijs 2015. De organisatie is in handen van Toon en Alette van Gelder, Theo van Gaal, Rieky Reukers en Caitlin Sas. Vanaf 17 december is een selectie van de werken te zien in het pand tussen Echte Bakker Martin Bom en modezaak Anne May, aan de Zandstraat in Beneden-Leeuwen. Fotograaf Richard Schoonderwoerd en kunstenares Daniëlla Krijt bepalen de winnende werken.

Vriendschap
SBO De Dijk in Druten is een van de acht scholen die deelnemen aan de Kinderkunstprijs. Onlangs gaf fotografe Caitlin Sas de oudste basisschoolleerlingen een introductie in de fotografie. De leerlingen maken de komende weken een tweeluik vanuit het thema Vriendschap. Tijdens de les gaf Caitlin de leerlingen technische tips en praatte met ze over het thema vriendschap. 'Er kwamen verrassende ideeën naar voren', vertelt Caitlin. 'Ik ben dan ook erg benieuwd naar de resultaten.' Ze vermoed dat er veel niveauverschil is tussen de scholen onderling. 'Het ligt er aan hoeveel tijd scholen aan het project kunnen en willen besteden. Ook de interpretatie van de thema's, en het uitdiepen ervan, zal per school verschillend zijn.'

Sabina Vink, leerkracht op SBO De Dijk is erg te spreken over het kunstproject. Met haar leerlingen is ze aan de slag gegaan met het thema 'Fantasiedieren'. Afgelopen week maakten leerlingen afzonderlijk een schets. Nu is het zaak om een aantal tekeningen te selecteren, die in groepjes uitgewerkt gaan worden. 'De leerlingen hebben allen hun eigen idee over het fantasiedier', vertelt Sabina desgevraagd. 'Het is heel divers wat er naar voren komt. De een gebruikt bestaande onderdelen van dieren om een nieuw exemplaar te creeëren. Anderen maken iets geheel eigens of gebruiken elementen van planten.'

De Kinderkunstprijs is het 'kleine broertje' van de jaarlijkse Kunstprijs Maas en Waal, een initiatief van stichting Kunst Maas en Waal. Met de competitie wil de stichting de betrokkenheid bij kunst en cultuur vergroten en creativiteit van leerlingen stimuleren. Dankzij de steun van Ondernemersvereniging Verrassend Leeuwen, Rabobank Maas En Waal en SPOM kunnen de scholen dit jaar gratis deelnemen. De leerkrachten begeleiden het project zelf. Indien mogelijk roepen ze de hulp in van de betrokken kunstenaars.

De werken die kans maken op de Kinderkunstprijs zijn op donderdag 17 en vrijdag 18 december van 10.00 tot 16.00 uur te zien in het pand aan de Zandstraat 82 in Beneden-Leeuwen. De prijsuitreiking is op zaterdag 19 december vanaf 18.30 uur en vindt plaats bij zaal Janssen Steenberg aan de Zijveld 16 in Beneden-Leeuwen. De zaal is open vanaf 18.00 uur. De uitreiking valt samen met de start van Lauwe On Light Art, dat ook het in het centrum van Beneden-Leeuwen plaatsvindt. De expositie is dit weekend beide dagen te zien tussen 18.00 en 22.00 uur.