Lest Best

Over drie jaar wordt de 200e Leste Mert van Druten gevierd. Die mijlpaal zal het evenement vast wel halen, maar hoe gaat het daarna verder?

De Leste Mert is allang niet meer hoofdzakelijk een veemarkt. Het handjevol handjeklappende kooplui is een mooi excuus voor braderie, kermis en gezelligheid in kroegen en tenten. Totaal niet erg, er zijn nou eenmaal mensen die graag nutteloze hebbedingetjes kopen, rondzwieren in botsauto of draaimolen om uiteindelijk misselijk van snert en schnapps naar huis te gaan.

Natuurlijk is dat een karikatuur van het prachtige evenement, maar ik vraag me toch af hoe we voorkomen dat 't waarheid wordt. In De Gelderlander liet Leste Mert voorman Martin Pardoel in elk geval doorschemeren drukker te zijn met het verleden dan de toekomst, nu hij bezig is de Mert op Unesco's immateriƫle werelderfgoedlijst te krijgen.

Op zich is dat niet dom gedacht: wie op die lijst weet te komen, mag aanspraak maken op fondsen en subsidies. Dat is altijd fijn voor het behoud van je evenement, zeker nu het financieel niet zo heel lekker gaat.
Maar dan moet je niet in het verleden blijven haken, en met een duidelijk plan voor de toekomst komen... En daar lijkt het aan te schorten, vooral online. Een eigen website ontbreekt, op Twitter of Instagram is weinig tot niets te vinden... Slechts een paar bescheiden Facebookpagina's vormen het enige digitale bestaansbewijs.

Vernieuwend denken betekent trouwens niet dat je al het oude overboord gooit. Ga eens praten met de organisatie van de Drutense Dickensdag, die in no time razend succesvol is geworden. Maak van Druten een plek waar de geschiedenis herleeft!

Waar is waar: de 200e Leste Mert kan een fantastisch feest worden. Daar hebben we zelfs geen werelderfgoedlijst voor nodig, maar wel de gemeente Druten die, naar ik hoop, wel in de buidel gaat tasten voor deze bijzondere mijlpaal. Dat kan nog een mooi handjeklap worden.

Dhr. E. van Wijk