Een van de jubileumactiviteiten in verpleeghuis St. Elisabeth.
Een van de jubileumactiviteiten in verpleeghuis St. Elisabeth. Foto: Hans Barten

Gulle vrienden strooien met welzijn

BENEDEN-LEEUWEN - 'Je hebt iemand nodig, stil en oprecht. Die, als het er op aankomt, voor je bidt en voor je vecht…' Er zullen niet veel mensen zijn, die dit gedicht van woordkunstenaar Toon Hermans niet kennen. En elk woord in dit mooie gedicht is zeer van toepassing op stichting Vrienden van Elisabeth, die zich al vele jaren inzet voor het welzijn van cliënten van verpleeghuis St. Elisabeth. De stichting viert dit jaar het 40-jarig jubileum.

Voorzitter Gerard Verhoeven en secretaris Tonny de Kock schetsen het ontstaan van de stichting, die met het schenken van een rolstoelbus de vervoersbehoefte van de bewoners van het verpleeghuis tegemoet kwam. Door aangescherpte regels van overheidswege werd de rolstoelbus overgenomen door Sivoz, en richtte stichting Vrienden van Elisabeth zich meer op welzijnsactiviteiten voor de cliënten. Met de financiële steun van donateurs, schenkingen en de opbrengst van een benefietdiner, dit jaar op zaterdag 21 november, worden vele mooie zaken gerealiseerd. Recent bijvoorbeeld twee braintrainers, een prachtig ingericht terras, Rondje Elisabeth - twee wandelroutes, waarbij tal van bezienswaardigheden zijn te bekijken en waarbij bewegen en ontmoeten worden gestimuleerd - en een indrukwekkend stiltecentrum voor verschillende religiën.

Jubileum
Voor dit jubileumjaar zijn er elke maand extra activiteiten georganiseerd, waarbij muziek, eten, welzijn en amusement in het programma waren opgenomen. Een stamppottenbuffet met Hollandse muziek, een vakantiebuffet met live muziek van een harpiste, een aardbeienmiddag, carnaval, Pasen en muzikale middagen met Ronnie Tober en Vader Abraham passeerden de revue. Leden van Trug in de Tèd verzorgen elke maand een zangavond met bekende liedjes. Dat geeft herkenning en verandert de stemming van de cliënten op bijzondere wijze. 'Die ervaring hebben we ook met Diva's Dichterbij. Zangeressen die, op heel persoonlijke wijze, aan het bed of de stoel van een dementerende cliënt met zang de gevoelige snaar weten te raken. 'Warme en emotionele momenten leverden dat op', zo vertelt Tonny. 'En voor die glimlach, die traan of dat duimpje omhoog, daar doe je het voor', zo besluit Gerard.