De Zeikers in vroeger tijden.
De Zeikers in vroeger tijden. Foto: Hemmie van Elk

Feest voor de Zeikers

BOVEN-LEEUWEN - Carnavalsvereniging de Zeikers bestaat 33 jaar en dat wordt gevierd met een reünie en feestavond voor genodigden op zaterdag 14 november.

De Zeikers zijn in 1983 opgericht vanuit een vriendenclub van vijf. In dat jaar was de wedstrijd van voetbalvereniging DSZ afgelast, omdat het eerste elftal, dat in Peer (België) verbleef, vergeten was de scheidsrechter af te bellen. Dat was de aanleiding om dit, als thema, te gebruiken met een loopgroep in voetbaltenue in de carnavalsoptocht. Zo ontstond de naam 'de Zeikers', even op een leuke manier 'zeiken' over een onderwerp.

De vriendenclub bestaat inmiddels uit zeventien Zeikers, negen vrouwen en acht mannen. Elk jaar bouwen ze hun eigen carnavalswagen, met meestal als thema een gebeurtenis uit Boven-Leeuwen. Eén keer kon de wagen de bouwschuur niet uit, omdat deze te breed was. De oplossing: de deurpost eruit. Met Oud op Nieuw bakken de Zeikers oliebollen om de clubkas te spekken, ze vieren ook vaak door het jaar heen, als vrienden, feest met elkaar. De harde kern bestaat uit drie mannen die ooit Prins Carnaval zijn geweest bij de Roefelbus; Peter Beumer (2009), Hemmie van Elk (2013) en Theo Beumer, de prins van 2015. Maar ook de vrouwen laten zich niet onbetuigd, aldus Anita van Elk: 'We helpen even hard mee met het bouwen van de wagens en doen ook mee aan optredens tijdens de pronkzitting van de Roefelbus.' Wat het thema voor de wagen van 2016 zal worden weten ze nog niet. Na het feest van het 33-jarig jubileum gaan ze de daar mee aan de slag.