KBO heeft niets van doen met ANBO

Het bestuur van de KBO Bergharen, Hernen en Leur stelt haar leden gerust: de KBO heeft niets te maken met de ANBO. ANBO staat voor Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen en heeft ongeveer 170.000 leden. Ouderenbond ANBO worstelt met grote onenigheid binnen de eigen achterban. Volgens dissidente ANBO-leden hebben zich tientallen lokale afdelingen afgescheiden uit onvrede over de koers van de bond en het 'dictatoriale' optreden van algemeen directeur Liane den Haan.

Door Piet Zeeuwen

De onrust is vooral ontstaan doordat de ANBO-voorzitster de rekeningen van alle 387 afdelingen heeft geblokkeerd. De afdelingen kunnen hierdoor niet meer aan hun geld komen. In totaal zou het gaan om een bedrag van 3,4 miljoen euro.

Volgens het KBO-bestuur BHL stellen veel leden hier regelmatig vragen over. In hun verenigingsblad Nieuw Leven stellen de Bergharense bestuurders hun leden gerust: de Unie KBO, waarbij zij zijn aangesloten, staat geheel los van de ANBO. De KBO kent volgens de lokale bestuurders ook een heel andere organisatiestructuur. Bij de KBO zijn het de verenigingen die het voor het zeggen hebben, met een eigen bankrekening en eigen verantwoordelijkheid. 'Dat is juist de kracht van de KBO', aldus de BHL-bestuurders.