De brug bij Ewijk in ontwikkeling.
De brug bij Ewijk in ontwikkeling. Foto: Wim Piels

Wim Piels legt alles vast op de gevoelige plaat

De verborgen plekken
van de brug bij Ewijk

Door Maartje Radsma

BEUNINGEN – Beuningenaar Wim Piels (69 jaar) is altijd in de weer met zijn fotocamera en website. De Vierdaagse, de gebeurtenissen in Maas en Waal, carnaval... Alles legt hij vast, om zo iedereen te laten zien wat er speelt binnen Maas en Waal en de gemeente Beuningen. Zijn grootste trots en werk zijn het vastleggen van de werkzaamheden aan de brug bij Ewijk.

De passie voor fotografie begon in de jaren '70/80. 'Ik maakte toen dia's', vertelt Wim Piels. Het maken van dia's raakte op een gegeven moment in het slop. Negen jaar geleden, toen Wim met de VUT ging, besloot hij om samen met zijn vrouw Lies op computerles te gaan bij seniorenvereniging Beuningen.

Foto's bewerken
Door alle mogelijkheden met de computer, vond hij ook de passie voor fotografie weer terug. Wim: 'Ik ging na de computerlessen een fotocursus volgen, daar leerde ik foto's bewerken en het maken van een website.'

Een camera kon natuurlijk niet ontbreken en Wim schafte er een aan. 'Ik ging ook bij de fotoclub, waar ik diverse fototechnieken leerde en nog steeds leer', aldus de fotograaf.

Straatfotografie
Wim trekt er regelmatig op uit om te fotograferen. 'Als ik op pad ben, zie ik altijd wel iets dat ik vast wil leggen. Vooral het vastleggen van het onverwachte is een hele kunst', vertelt hij gepassioneerd. Straatfotografie is daarom voor Wim een van zijn favoriete thema's. Maar hij legt ook graag (weg)werkzaamheden vast. Deze passie komt voort uit het beroep dat Wim jarenlang beoefende, timmerman. Zo kwam hij op het idee om de bouw van de nieuwe brug bij Ewijk te gaan fotograferen. In 2010 startte hij hiermee.

Eens per drie weken ging Wim langs om te fotograferen. Omdat hij vaak fotografeerde, en zo kind aan huis werd, kwam hij in contact met de projectleider en de werklui. 'Bijzonder, want ik raakte steeds meer betrokken bij de bouw en kreeg een band met de werklui', vertelt Wim met een glimlach.

In de hoogte
Wim komt op plekken waar anderen niet komen, zoals in de oude brug. Door de betrokkenheid en de band met de mensen op locatie kreeg hij de kans om de werkzaamheden van de brug van bovenaf te fotograferen. 'Een van de mooiste ervaringen, in de hoogte mijn hobby uitvoeren. Het was een indrukwekkende belevenis', aldus de Beuningenaar.

Website
Alle foto's die Wim maakt, plaatst hij op zijn website. 'Want wat is het schieten van plaatjes, en mensen hiervan te laten genieten, zonder website', aldus Piels. De foto's van Wim Piels zijn te bekijken op www.wimpiels.nl.