Inez Uijttewaal, Celine van As, Kim van de Klok en Iris Faassen.
Inez Uijttewaal, Celine van As, Kim van de Klok en Iris Faassen. Foto: Hans Barten

Pax leerlingen naar India

DRUTEN - Vier VWO-6 leerlingen van het Pax Christi College in Druten vertrekken op 25 november naar Jaipur, in het noorden van India. Inez Uijttewaal, Celine van As, Kim van de Klok en Iris Faassen bezoeken er, in het kader van hun profielwerkstuk, de Fun en Child School van stichting Opus III. Om geld in te zamelen voor deze school staat het viertal donderdag 5 november met een kraam op de Leste Mert in Druten.

Door Constance Moolhuijzen

De vier zeventienjarigen maken deze reis in het kader van hun profielwerkstuk, dat meetelt voor het eindexamencijfer. Het doel van de reis is om in de achterstandswijk Hasanpura, waar kinderen uit een lage Kaste wonen, de Fun en Child School van stichting Opus III te bezoeken. De ouders van deze kinderen zijn te arm om hen naar school te laten gaan. De stichting maakt het mogelijk dat ook deze kinderen onderwijs krijgen.

Profielwerkstuk
De keuze voor zo'n profielwerkstuk over een school in India is nogal ongewoon, omdat het werkstuk doorgaans moet gaan over een onderzoek of een ontwerp. De meiden waren echter dusdanig overtuigd, dat ook het Pax overstag ging voor de ongebruikelijke keuze.
Duizendpoot en coördinator uit India, Sanjey Bansal van de stichting Opus III, was in mei in Druten en heeft met een powerpoint presentatie iedereen kunnen overtuigen van het nuttige werk van de stichting. Tijdens het verblijf in het Hasanpura Home, neemt hij Inez, Celine, Kim en Iris onder zijn hoede en bezoekt met hen twee gezinnen thuis. Ze bezoeken tevens een school voor kinderen vanaf veertien jaar, waar oudere kinderen een vak kunnen leren, zodat ze door scholing verzekerd zijn van een toekomst met werk. Het staat de meiden bovendien vrij om de lessen op de school volgen.
Leste Mert
Het geld voor de vlucht en het verblijf heeft het viertal zelf bijeengespaard. Voor de school in India, met leerlingen in de leeftijd van zes tot veertien jaar, voert ze diverse acties om geld in te zamelen. Op 5 november staan de meiden met een kraam op de Leste Mert. Er zijn onder andere kleine vogeltjes van stof te koop en krasloten, waarmee kortingsbonnen van diverse winkels te winnen zijn. Het geld wordt onder andere gebruikt om schooluniformen aan te schaffen. Met een schooluniform kan niemand zien hoe arm je bent. Ook dient het geld voor het betalen van de leerkrachten en de aanschaf van lesmaterialen. Tijdens hun verblijf zijn de meiden te volgen op de Facebookpagina paxvooropus3, zodat iedereen kan zien waar ze zijn, of waar de donatie aan is besteed.

Meer informatie
Meer informatie geven de meiden tijdens de Leste Mert. Informatie over de stichting is tevens te vinden op www.opusIII.be.