De oude toren in Afferden. Foto: Hans Barten
De oude toren in Afferden. Foto: Hans Barten Foto: Hans Barten

Nieuwe eigenaar voor oude kerktoren

Door Piet Zeeuwen

AFFERDEN - De oude toren in Afferden wordt eigendom van de Stichting Oude Toren Afferden. Hiervoor moet de toren eerst worden 'teruggegeven' aan het kerkbestuur.

In 1974 besloot de destijdse gemeenteraad de toren voor een symbolisch bedrag van één gulden over te nemen van het kerkbestuur. Aanleiding daarvoor was de schade die aan de toren was ontstaan tijdens een zware storm in 1972. De kleine parochie Afferden kon herstel van de toren niet opbrengen.

Oudste monument
De toren dateert uit de dertiende eeuw en is daarmee het oudste monument van de gemeente Druten. Over het eigendom van de toren is tussen de gemeente en de kerk veel discussie geweest. De gemeente gedroeg zich jaren als eigenaar en gebruikte de klokkentoren voor het slaan van alarm en als lijkenhuis, terwijl het kadaster in 1913 al aangaf dat de grond waarop de toren stond van de kerk was. Na juridisch onderzoek bleek de R.K. Parochie H. Franciscus en H. Clara toch de eigenaar.

Tentoonstellingsruimte
Dat nieuwe kerkbestuur vraagt nu de raad het besluit van 1974 in te trekken en de toren gratis aan Stichting Oude Toren Afferden te geven. Die stichting wil de toren, met de daarin gevestigde Mariakapel, in ere houden voor de gemeenschap en inrichten als tentoonstellingsruimte.