Juf Gerty en de leerlingen van basisschool De Leeuwenkuil.
Juf Gerty en de leerlingen van basisschool De Leeuwenkuil. Foto: Kitty Verploegen

Juf Gerty veertig jaar in het onderwijs

BENEDEN-LEEUWEN - Op basisschool De Leeuwenkuil in Beneden-Leeuwen was het vrijdag 23 oktober groot feest. Gerty van Kan-de Vocht zit namelijk veertig jaar in het basisonderwijs en dat moest gevierd worden.

In augustus 1975 startte juf Gerty op de Maria Gorettischool als lerares. Toen de meisjesschool en jongensschool werden samengevoegd, en basisschool De Leeuwenkuil werd gevormd, kwam Gerty hier te werken. Ze gaf les aan de diverse klassen. Volgens collega's kan de 'oma in spé' met zowel jongere als oudere groepen overweg. Nu geeft ze les met Els van Ooijen-Cornelissen, met wie ze overigens al geruime tijd samenwerkt, aan kinderen van groep 7. Iets waar haar voorkeur ook naar uit gaat, omdat kinderen in een oudere groep met andere, serieuze verhalen komen, wat haar interesseert.

Een lievelingsvak heeft juf Gerty niet echt, maar ze vindt het altijd leuk om de sportles te verzorgen. Ze is daarbij zelf ook actief.

Veranderingen
Veertig jaar is een flinke tijd en sinds haar start op de Maria Gorettischool heeft Gerty te maken gekregen met de nodige veranderingen. Op het gebied van digitaal onderwijs en communicatieve vaardigheden bijvoorbeeld. Maar in al die jaren bleef de juf een baken van vakmanschap, openheid, enthousiasme en vriendelijkheid voor zowel leerlingen, ouders en collega's.

Feest
Op de feestdag werd juf Gerty, samen met haar man, door de kinderen van haar eigen groep opgewacht en onder luid gejuich onthaald. De leerlingen van De Leeuwenkuil waren uitgelopen op de speelplaats om een feestelijke erehaag te vormen. Juffrouw Gerty werd toegesproken door directeur Henk Brakel.

Afrikaanse dansles
Vervolgens werd binnen het feestprogramma voortgezet. De juf werd door haar klas luidkeels toegezongen met een zelfgemaakt lied, waarna de groep vertrok richting sportschool "De Lijnbaan" voor een Afrikaanse dansles. In de tussentijd toverden ouders van de kinderen het lokaal om tot een waar pannenkoekenrestaurant. 's Avonds werd er nog een receptie gehouden met de collega's.