Het resultaat van zwerfafval opruimen in het Goffertpark tijdens de Wijkheldendag.
Het resultaat van zwerfafval opruimen in het Goffertpark tijdens de Wijkheldendag. Foto: Geert Timmer

Drutens Wijkheldenteam actief tijdens Wijkheldendag

NIJMEGEN - Meer dan 250 Wijkhelden uit de regio ruimden tijdens de Wijkheldendag, op zondag 25 oktober, zwerfafval op in het Goffertpark in Nijmegen. Ook het Drutense Wijkheldenteam Veelzijdig Geluk droeg haar steentje bij. Na het opruimen was er een quiz en werd de wedstrijd N.E.C. - FC Groningen bezocht. De dag had tot doel om alle Wijkhelden uit de regio, jong en oud, in het zonnetje te zetten.

De Wijkheldendag is een initiatief van Dar en stichting N.E.C. Doelbewust. De Wijkhelden verdienen het, volgens de organisatie, in het zonnetje te worden gezet, omdat zij een bijdrage leveren aan een schone buurt. De Drutense Sven en Gitte Kruisbergen zijn twee van hen. Regelmatig ruimen zij in hun eigen buurt zwerfafval op. Door met enige regelmaat een opruimronde te houden in de buurt, zorgen ze ervoor dat er zo weinig mogelijk zwerfafval ligt. Dit ziet er beter uit en zorgt er ook voor dat mensen minder snel nieuw afval weggooien in de openbare ruimte. Daarnaast worden zij zich bewust van zwerfafval, het doel van het zwerfafvalproject.

Wekelijkse ronde
Moeder Hildegard begeleidt het project in de buurt. In juni is ze gestart met haar Wijkheldenteam Veelzijdig Geluk. Het team richt zich met name op het schoonhouden van de wijk rondom basisschool de Appelhof en loopt wekelijks een ronde. 'Het gebied tussen ons huis en de school is ons voornaamste doel. Soms pakken we het veldje bij "de spin" mee. Maar we kunnen niet heel Druten-Zuid schoonhouden. Daar zijn meer Wijkhelden voor nodig', vertelt ze. Sinds kort is het team uitgebreid met Wijkheld Daniek. Meer Wijkhelden zijn altijd welkom.
Wijkhelden zijn actief in bijna heel het verzorgingsgebied van Dar, waaronder ook de gemeenten Beuningen en Druten vallen. Ze houden samen hun buurt schoon door het opruimen van zwerfafval. In januari waren er nog 400 Wijkhelden in de regio, inmiddels zijn dit er al 1.250.

Beloning
Iedereen die regelmatig zwerfafval opruimt, kan zich registreren als Wijkheld. Elke vrijwilliger ontvangt van Dar materiaal om het zwerfafval op te ruimen. Ook kinderen kunnen Wijkheld worden. Het maakt ze niet alleen bewust van zwerfafval, maar levert ook een leuke beloning op. Jongens en meisjes uit groep 3 tot en met 8 krijgen van de gemeente een zakcentje voor het opruimen van zwerfafval in hun buurt. Team Veelzijdig Geluk spaart een gedeelte van de beloning voor een goed doel. Iets dat het team uniek maakt.
Meer informatie over Wijkhelden? Kijk op www.wijk-helden.nl. Wie Wijkheldenteam Veelzijdig Geluk wil komen versterken, kan contact opnemen met Hildegard Kruisbergen via veelzijdiggeluk@gmail.com.