"Draagvlak"

Vorige week voorspelde ik nog dat er, dankzij het megakamp bij Heumensoord, waarschijnlijk geen extra vluchtelingen in de regio opgevangen hoeven te worden. Dat liet de gemeente Beuningen zich geen twee keer zeggen.

Deze week bood Beuningen het COA een opvanglocatie voor 300 "statushouders" aan. Hier zouden vluchtelingen, die al weten dat ze mogen blijven, zo'n 5 tot 10 jaar mogen wonen. Een lastig en vooruitstrevend besluit dat, zoals verwacht, zorgde voor een lawine aan "niet in mijn achtertuin" reacties. De bezwaren zijn uitermate genuanceerd: "Wij kunnen dit als inwoners weer allemaal betalen" en "mijn vrouw en kinderen kunnen niet meer veilig de deur uit".

Je zou denken dat andere partijen de moed van dit door BN&M geleid gemeentebestuur zouden toejuichen. Een lokale partij steunt immers op eigen initiatief landelijk beleid en is bereid dat te verdedigen. Nou, vergeet het maar.

Het CDA Beuningen ziet haar kans op meer kiezers schoon en speelt in op de paniek. In een persbericht verklaren zij tegen

de komst van een AZC te zijn, "tenzij er sprake is van een groot draagvlak onder de bevolking". Zouter en populistischer heb ik het zelden gevreten.

Democratie is de wil van het volk en schipperen is een kunst... Maar met deze CDA-logica gaat de belasting nooit meer omhoog, wordt er geen kunstwerk meer geplaatst en komt er nergens meer een weg, omdat er altijd wel "een breed draagvlak ontbreekt". Het CDA lijkt vergeten waar de C in haar naam voor staat. Erg christelijk is dit beleid namelijk niet te noemen. Wie zijn Bijbel kent, weet van de barmhartige Samaritaan en zou er lering uit kunnen trekken.

Natuurlijk is er in Beuningen ruimte voor een AZC, de beste manier om dat van de grond te krijgen is productief overleg tussen alle betrokkenen. Oók met het CDA, liefst met de C van "constructief".

Tenzij die C staat voor het construeren van een muur rond de gemeentegrenzen, natuurlijk... Maar ja, als u het écht wilt?


Dhr. E. van Wijk