Hemelse post.
Hemelse post. Foto: Rianne van Heck

Verbonden door Licht

DRUTEN - Verbonden door Licht wordt zaterdag 31 oktober voor de vierde keer gehouden op de begraafplaatsen in het centrum van Druten. De avond is speciaal voor iedereen die behoefte heeft om dierbaren te herdenken.

Verbonden door Licht is een gedachtenissenavond, waar mensen tot zichzelf kunnen komen en één kunnen zijn met hun herinneringen aan een dierbare die is overleden. De avond vindt plaats voorafgaand aan Allerzielen op 2 november. Met Allerzielen worden de overledenen herdacht en wordt een requiemmis opgedragen.

De gedachtenissenavond is een alternatief voor mensen die niet (meer) naar de kerk gaan en op een mooie manier de overledenen willen herdenken. Omdat Verbonden door Licht voor iedereen is, heeft de katholieke kerk in Druten speciaal haar Allerzielenviering op 31 oktober gezet, zodat de mensen vanuit de kerk, rond 20.00 uur, met een verlichte stoet ook naar de begraafplaats komen.

Mijmerbankje
Op de begraafplaatsen krijgen de bezoekers bij binnenkomst een tasje met attributen voor elk ritueel. Zo zit er in de tas een steentje voor 'het mijmerbankje'. Bezoekers kunnen met dit steentje het bankje voorzien van een mozaïek. Het bankje komt permanent op de katholieke begraafplaats te staan.
De begraafplaats is sfeervol verlicht met vele kaarslichtjes, er is muziek en zang en mensen kunnen een gesprek aangaan. Naast de sfeervolle aankleding hangen er bijvoorbeeld ook gedichten die mensen kunnen lezen.

Verbonden door Licht is een initiatief van Els Klarenbeek, Truz Lemmers, Marieke Lowiessen en Henriette van den Beld. De gedachtenissenavond kent inmiddels een aantal vaste onderdelen, zoals hemelse post, de tekens van licht, de verhalenverteller en het levenspad. Naast het mijmerbankje is 'de troosttafel' ook een nieuw initiatief, waar men onder het genot van een kopje koffie, thee of warme chocolademelk inspirerende boekjes en teksten kan vinden.

Verbindende treden
Verbonden door Licht reikt dit jaar ook over muren van de begraafplaats hen, door "de verbindende treden". Hiermee wil de organisatie uitdragen dat Verbonden door Licht voor en door iedereen is. Er wordt nu letterlijk over de muur gekeken bij de aangrenzende protestantse begraafplaats. Symbolisch zullen aan beide kanten van de muur, die de begraafplaatsen scheidt, met kaarslicht verlichte ladders staan, die elkaar boven de muur raken.

Verbonden door Licht wordt gehouden op vrijdag 31 oktober op de begraafplaatsen in het centrum van Druten. De ingang is aan de Molenstraat. Iedereen is welkom tussen 18.30 uur en 21.00 uur.