De cast van 'Ja zuster, nee zuster'.
De cast van 'Ja zuster, nee zuster'. Foto: Hans Barten

Onderlinge Vriendschap speelt zes keer 'Ja zuster, nee zuster'

AFFERDEN - 'Niet met de deuren slaan. Ja zuster, nee zuster. Niet op de stoelen staan. Ja zuster, nee zuster…' Een citaat dat ongetwijfeld naar voren komt in de musical 'Ja zuster, nee zuster', van toneelvereniging Onderlinge Vriendschap. De Afferdense vereniging staat vanaf 31 oktober zes keer op de planken met de vertolking van het bekende verhaal.

De voorstelling markeert het jubileum van de vereniging, die in 2015 haar negentigjarig bestaan viert. Vijf heren, acht dames en drie jeugdleden kruipen in de huid van de befaamde personages van Annie M.G. Schmidt. Naast het spelen zijn de leden van de toneelvereniging ook betrokken bij activiteiten rondom PR, rekwisieten, decor en sponsoring. Ook het verzorgen van de kleding is onderdeel van de neventaken. En wanneer je geen geschikte kleding voor een show kunt vinden, dan maak je die toch gewoon zelf?

Geschikte kleding
Anneke Tijssen vertelt: 'Het verhaal speelt zich af in de jaren zestig. En aangezien we voor de dames geen geschikte kleding konden vinden – het was of te flets, of te donker of te vormeloos – zat er niks anders op dan de jurken zelf te naaien.' Overigens is dat niks nieuws voor de club. Ook voor de musical 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?', in 2010, hebben Anneke en twee medeleden, de kostuums zelf gemaakt.

Unieke jurken
En zo verschijnen zuster Klivia en consorten dit weekend ten tonele in maatwerk jurken. 'Gemaakt naar één patroon, maar wel allen met een eigen draai', vertelt Anneke. 'De kleuren van de jurken, en de pasvorm, zijn afgestemd op de dames die het dragen. Ze zijn dus allemaal hetzelfde, maar allemaal uniek.'
De musical 'Ja zuster, nee zuster' is op 31 oktober en 1, 7, 8, 14 en 15 november te zien in dorpshuis De Meent. De voorstellingen beginnen om 20.00 uur. De voorstelling op zondag 15 november betreft een middagvoorstelling en begint om 14.00 uur. Kaartjes kosten 12,50 euro en zijn te bestellen via www.olvafferden.nl. Meer informatie via tel. 0487-517651.