Afbeelding
Foto: Henk van Coolwijk

Rode baretten in Beneden-Leeuwen

Door Henk van Coolwijk

BENEDEN-LEEUWEN - Afgelopen zondag vond in Beneden-Leeuwen de zeventigste herdenking plaats voor de gesneuvelde stoottroepen. De herdenking had als thema 'Mijn Broeders Hoeders'.

De plechtigheden begonnen in de R.K. kerk te Beneden-Leeuwen met een herdenkingsdienst. Voorgangers waren pastoor Jo Janssen en dominee Henk van de Berg. De dienst werd muzikaal ondersteund door Harmonie Koning Willem III en het Maas en Waals mannenkoor.

Terwijl de muziek weerklonk in 'O God die droeg ons voorgeslacht' werd het vaandel van de stoottroepers binnengedragen. Daarna verliet iedereen de kerk om zich tegen 13.00 uur te verzamelen voor de stille tocht naar het ereveld, de erebegraafplaats in Beneden-Leeuwen. Op het ereveld liggen nu nog drie speciale graven. De graven staan symbool voor de soldaten die tijdens oorlogshandelingen gesneuveld zijn. In het speciaal gebouwde kapelletje staan aan de wand alle namen van de stoottroepers die zijn gesneuveld in dienst van Nederland. Velen die hier begraven lagen, zijn door hun familie elders herbegraven, zodat er nu nog maar drie graven liggen. Op de erebegraafplaats werden de namen van de gesneuvelden voorgelezen en kransen gelegd door onder andere burgemeester Steenkamp. Er waren bij de herdenking ook afgevaardigden uit onder andere Polen, Groot Brittanniƫ, Belgiƫ, Frankrijk en de Verenigde Staten aanwezig.