Joris Baudoin.
Joris Baudoin. Foto: Hans Barten

'Betonkunstenaar' Joris Baudoin

Door Constance Moolhuijzen

HEEREWAARDEN - Joris Baudoin (1960) woont al veertien jaar in de oude kern van Heerewaarden. Hij werd geboren in 's-Hertogenbosch en groeide daar het grootste deel van zijn jeugd op. Na de middelbare school studeerde hij bouwkunde. Mooie dingen maken wilde hij al vanaf zijn prilste jeugd. Na zijn opleiding bouwkunde ging hij daarom naar kunstacademie Sint Joost in Breda en liep, tijdens zijn studietijd, stage in Geleen, Parijs en Orléans. In 1985 studeerde hij af met een serie stoelen, die hij op zijn eerste exposities, in Amsterdam en Groningen, tentoonstelde.

Nadat Joris hierdoor in de media 'meubelmaker' werd genoemd, maakte hij een betonnen fiets. 'Kunnen ze me fietsenmaker noemen'. De toon was gezet voor zijn werk in beton en terrazzobeton, een ongebruikelijke materiaalkeuze in de kunst, maar een zeer duurzame. Dat gaf hem ook de bijnaam 'Joris Beton'. Geïnspireerd door het werk van Gerrit Rietveld, maakte hij zijn eerste betonnen stoelen.

Gootspoken
Men kent het werk van Baudoin misschien wel beste van zijn gootspoken, beeldjes zoals duiveltjes, dwergen of dieren, die in goten of op dakranden staan, of aan een hemelwaterafvoer hangen. Van dit werk is ook een fotoboek verschenen. Veel inwoners van de gemeente Zaltbommel hebben, in opdracht, een gootspook gekocht, en het zijn er inmiddels zoveel dat de gemeente er een stadswandeling van heeft gemaakt. In dezelfde gemeente staat ook een rotondebeeld van een kleine kudde levensgrote schapen, dat door auteur Gerrit Komrij als het mooiste rotondebeeld werd bestempeld. Ook elders in het land staan veel rotondebeelden van Baudoin.

Museale Beelden
Op dit moment werkt de kunstenaar aan het grote project 'Museale Beelden', dat medio 2016 in boekvorm verschijnt. 'Ik wil mensen vertellen hoe je hedendaagse kunst kunt zien, zonder de vakjes- of hokjesgeest om alle kunst ergens bij te willen indelen. Gewoon wat zie jij of ik nu eigenlijk, of kijk eens hoe mooi, of wellicht hoe lelijk.' Voor dit project bezoekt Baudoin musea voor hedendaagse kunst per Nederlandse provincie. De musea in Brabant, Zuid- en Noord-Holland en noordoost Nederland zijn al door hem bezocht. 'Met een fotocamera en een voice recorder ga ik die musea af en selecteer twee afbeeldingen per museum. Het kan een kunstwerk zijn, maar ook een zaal of het gebouw zelf. De inspiratie die ik in elk museum opdoe vertaal ik, in mijn atelier, in een beeld van mijn hand', zegt Joris.

'Maar ik was ook in Parijs, Madrid en, recentelijk nog, in Londen. In Madrid zag ik in museum Reina Sofia de stier van Miralda, thuisgekomen gaf dat de inspiratie een levensgrote zwarte stier te maken, maar dan in de sneeuw, met ook sneeuw op zijn rug. Bij het verplaatsen viel het beest om, op mijn onderbenen. Dat ding weegt zoiets als een auto. Wonder boven wonder bleef ik ongedeerd. Ik kijk nu met nog meer ontzag naar die machtige stier', zegt Joris.

Als het boek 'Museale Beelden' verschijnt, is er tegelijkertijd een tentoonstelling met de werken van Joris Baudoin, die hij door zijn bezoek aan al die musea gemaakt heeft. 'Ik moet nog op zoek naar een geschikte tentoonstellingsruimte voor al dat werk. Een bestaand museum, met een aantal grote zalen, of misschien een leegstaande fabriekshal.'

Korte films
Zijn veelzijdigheid uit zich ook in de korte films die hij maakte over onder andere de bouw van de Tuibrug bij Zaltbommel. Voor Bezoekerscentrum de Grote Rivieren maakte hij een film over verleden, heden en toekomst van het dorp Heerewaarden, deels gefilmd vanuit de lucht, in een paramotor vliegtuigje. Daarnaast maakte Baudoin schilderijen, muurschilderingen, ontwerpschetsjes en tekeningen. Deze zijn gebonden in vijftien unieke schetsboeken.

Meer informatie over het werk van Baudoin is te vinden op: www.jorisbaudoin.nl