Week van de Scheidsrechter bij Leones
Week van de Scheidsrechter bij Leones Foto: Herman van Beek

Clubscheidsrechters in het zonnetje

BENEDEN-LEEUWEN - Scheidsrechters bedankt! Dat was het motto bij voetbalclubs tijdens de Week van de Scheidsrechter, van 3 tot en met 11 oktober. Bijna 30.000 scheidsrechters maken het mede mogelijk dat zo veel voetballers wekelijks op het veld van het spelletje kunnen genieten. De met elkaar samenwerkende clubs Leones en DSZ deden vorig jaar mee met de landelijke actie, en haakten daar afgelopen zondag wederom op in. Creativiteit stond dit jaar centraal.

Door Anton Janssen

Het was kortweg een 'tweelingactie'. Bij Leones stonden twintig clubscheidsrechters, ook letterlijk, in het zonnetje. Bij DSZ ging het om elf mensen. De clubs spraken hun waardering voor ze uit. De mensen die zich bij de twee verenigingen voor het leiden van voetbalwedstrijden inzetten, werden bedankt met een voetbalschoen in chocola.

Jeugdspelers
Leones en DSZ zijn blij met enkele jeugdspelers die met het leiden van wedstrijden zijn begonnen. Coördinator Leo Kuipers juicht dat toe, maar wijst ook op het verloop: 'Het vullen van vakken is voor ons een geduchte concurrent, waardoor jeugdige scheidsrechters weer gaan stoppen. Dat is jammer, want daardoor komen we nog steeds clubscheidsrechters tekort.'

Interne opleiding
Komende winter wil Kuipers weer een interne scheidsrechtersopleiding opzetten. De coördinator: 'Uit ervaring weten we dat het vooral voor jeugdspelers aantrekkelijk is om wedstrijden tussen jeugdteams in goede banen te leiden. Er is veel vraag naar mensen die zich daarvoor beschikbaar stellen. Bij Leones moeten we wekelijks tussen tien en vijftien clubscheidsrechters aanstellen om onze thuiswedstrijden te leiden.'

Kuipers: 'Heb je belangstelling om wedstrijden tot fluiten, of weet je iemand die dat zou willen, geef het door. Die schoen voor scheidsrechter past iedereen', stelt hij tot slot. Informatie over, en aanmelding voor, de opleiding tot voetbalscheidsrechter is te verkrijgen bij Leo Kuipers, via tel. 0487–59 25 11 of tel. 06-23 14 20 08. Talenten bij het fluiten van wedstrijden kunnen doorstromen naar de voetbalbond.