Puck leest voor aan de kinderen.
Puck leest voor aan de kinderen. Foto: Puck van Hulst

Puck van Hulst gaat terug naar weeshuisproject in Sri Lanka

BENEDEN-LEEUWEN- Puck van Hulst (68) vertrekt op 1 november voor de tweede keer naar het weeshuisproject van SrilanCare in Anuradhapura in Sri Lanka. Ze was er begin 2014 voor de eerste keer.

Door Constance Moolhuijzen

In Anuradhapura zijn drie weeshuizen. De kinderen zijn daar terechtgekomen om verschillende redenen; hun moeder, van soms pas dertien jaar, is verkracht, zit in de gevangenis zonder een vorm van proces of heeft geen geld voor de opvoeding. Eén weeshuis is voor jongens en meisje in de leeftijd van nul tot zes jaar, daarna gaan ze, tot hun achttiende, naar een jongens- of meisjesweeshuis. 'Wat ik in het weeshuis voor de jongste kinderen aantrof was werkelijk afschuwelijk. De kinderen sliepen met twee of drie in één bedje, op een beschimmeld matras. Je zag ook aan hun bange blik dat ze geen prettig leven hadden. En kijk nu eens wat een blije gezichtjes', zegt Puck als ze de recente foto's laat zien. 'Een kind kan zich niet normaal ontwikkelen, als het geen prikkels krijgt. Hoe moet je nu gaan zitten of je omdraaien als je met meerdere kinderen in één bedje ligt. Ik heb nu plaatjes met onderschriften in het Engels en in de taal van Sri Lanka gemaakt, zodat de verzorgers weten welke ontwikkeling normaal is voor de leeftijd van het kind.'
'Wat we vorige keer bereikt hebben is dat alle gebouwtjes opgeknapt zijn en dat ieder kind zijn eigen bedje heeft. En dat ze naar een schooltje kunnen, zodat ze de kans krijgen op een menswaardig bestaan en niet in de prostitutie of drugshandel belanden. We kunnen ons ontwikkelingswerk daar doen mede dankzij meneer Nimal. Hij opent alle deuren voor ons, tot aan de regering toe, en zorgt dat er mensen zijn die de klussen kunnen uitvoeren. Een nieuw project is de groentetuin, waar de oudere jongens en meisjes kunnen werken, zodat de weeshuizen kunnen eten van hun zelfgekweekte producten. Er komen ook naaimachines, zodat de kinderen later een vak hebben', zegt een gedreven Puck.

Wat SrilanCare, samen met het Instute Rural Social Development, vooral wil bereiken is deze kinderen een gevoel van eigenwaarde te geven. Hiervoor, en voor de andere projecten, is natuurlijk geld nodig, veel geld. Een bijdrage kunt u storten op NL48 RABO 3317541490 t.n.v. Puck van Hulst, SrilanCare.

Meedoen aan de PubQuiz in de Twee Linden op 17 oktober is ook nog mogelijk. Aanmelden kan via puckvanhulst@hetnet.nl. Meer informatie over het project en de belevenissen van Puck en het team in Sri Lanka is te vinden op www.srilancare.com.