Groep 2 leerling Femke is druk met haar stapel-kunstwerk.
Groep 2 leerling Femke is druk met haar stapel-kunstwerk. Foto: Hans Barten

Kunstproject in oude kloostertuin Bergharen

BERGHAREN - In de tuin van de oude kloosterschool in Bergharen opent eind november een tijdelijke beeldentuin. Leerlingen van basisschool Wingerd zorgen voor de invulling ervan, vanuit het kunstproject 'Onze Beeldentuin'. Gedurende zes weken werken zij, onder begeleiding van een viertal kunstenaars, aan driedimensionale werken. Beelden uit Museum Kröller-Müller dienen hiervoor ter inspiratie.

Door Aafke Labout

Onze Beeldentuin is een kunsteducatieproject van de Nijmeegse kunstenares en ondernemer Lotte van Campen. Met haar bedrijf Lesinkunst biedt ze basisscholen een creatieve impuls. 'Handvaardigheid, een hamer in je hand houden, gaten boren of iets bouwen met materialen verdwijnt steeds vaker uit het lesaanbod op basisscholen', vertelt ze. 'Vandaar dit initiatief.' De lesstof biedt scholen een hoop mogelijkheden op het gebied van techniek, cultuur en kunstbeleving. Ook wil Lotte de meerwaarde laten zien van de samenwerking tussen lokale kunstenaars en het basisonderwijs. Naast basisschool Wingerd, gaan ook basisschool Heilig Hart in Hernen en twee Wijchens basisscholen met het project aan de slag.

Stapelen
Om de beeldentuin in Bergharen te realiseren, zijn de leerlingen momenteel hard aan het werk in hun 'ateliers' in de oude kloosterschool. Vier kunstenaars, Stijn Coetsier, Connie de Graaf, Hans de Raad en Lotte zelf, begeleiden de leerlingen in het proces. Elke jaargroep gaat uit van een vooraf bepaald kunstwerk. Lotte vertelt: 'De kleuters bijvoorbeeld, hebben een beeld van Christo als uitgangspunt, dat bestaat uit gestapelde olievaten. Kunstenares Connie de Graaf probeert met hen de komende weken allerlei stapelingen te maken. Van bekers, bordjes, latjes, noem maar op. Het belooft echt iets moois te worden.' Zelf gaat Lotte aan de slag met groep 5, naar aanleiding van het beeld 'Grote man van de nacht' van Germaine Richier.

Ingrid van der Donk, cultuurcoördinator van Wingerd, ziet het kunstproject als meerwaarde voor het cultuuronderwijs. 'Het is een vernieuwend project, met aandacht voor zowel kunst, beelden als filosofie. Het werken met professionele kunstenaars zien we als een verrijking voor onze lessen beeldende vorming. Ook het bijbehorende bezoek aan Museum Kröller-Müller, voor de groepen 5 en 6, zien we als een mooie kans', legt ze uit. 'De leerlingen zijn enthousiast over het project. Ze zijn gedreven om een mooi ontwerp te maken en hebben veel zin om in het atelier aan de slag te gaan.'

Het project Onze Beeldentuin is tot stand gekomen in samenwerking met Cultuurknooppunt Wijchen en Museum Kröller-Müller en gesubsidieerd door het fonds voor cultuurparticipatie Cultuurmij Oost. Ingenieursbureau HSRO uit Afferden is eigenaar van het schoolpand en heeft dit tijdelijk aan Lesinkunst ter beschikking gesteld.

Opening
Hoewel een definitieve datum nog niet bekend is, vermoed Lotte van Campen dat de beeldentuin eind november geopend wordt. Belangstellenden kunnen dan gedurende twee weken in de tuin van de oude kloosterschool, Dorpsstraat 30 in Bergharen, alle beelden kijken.