Leefbare achtertuin

Wist u dat Beuningen op het punt stond onleefbaar te worden? Het was mij volledig ontgaan, gelukkig wezen de anonieme burgers achter actiegroep 'Beuningen blijft leefbaar' me hier op. De groep onderneemt momenteel dappere pogingen om via een flyercampagne de komst van megastore Van Cranenbroek tegen te houden.

Overigens zijn ze in principe niet tegen een Van Cranenbroek filiaal, maar wel op de geplande locatie die ze 'de groene achtertuin van Beuningen' noemen. Het is voor 't eerst dat ik het terrein van Bull zo zie en volgens mij wordt er geen stukje openbaar groen verwijderd.

Op de flyers valt verder te lezen dat de vestiging een omvang krijgt van 'een forse IKEA'. Niet helemaal waar, zo blijkt uit wat online onderzoek.

Het Van Cranenbroek complex komt uit op 15.000 vierkante meter verkoopoppervlak, terwijl de Zweedse meubelgigant onlangs een zaak van 14.000 meter noodgedwongen sloot wegens ruimtegebrek. Op 1.000 vierkante meter extra kan een mens heel wat Bjorn en Benny banken kwijt, maar toch.
Een ander feit dat dreigend gebracht wordt: Van Cranenbroek krijgt meer parkeerplaatsen dan in de hele blauwe zone van Beuningen. Maar is dat erg?

Ook houden we volgens de actiegroep door Van Cranenbroek geen winkel meer over in het huidige winkelcentrum. Omdat eh, tja... Omdat een expert dat zegt.

Natuurlijk stelt de actiegroep ook terechte vragen. Zo heeft Van Cranenbroek het gunstig uitgevallen verkeersonderzoek zelf gefinancierd. Ook wijst het op de rol van perceeleigenaar Richard Bull, die namens BN&M uitgerekend lid is van de commissie Ruimte. Dat lijkt onhandig en ik mag toch aannemen dat hij zich in deze terughoudend opstelt?

Misschien moet de actiegroep eens bellen met de betrokkenen en vergeet daarbij Van Cranenbroek zelf niet. Tenzij het doel helemaal niet is een 'leefbaar Beuningen', maar een 'leefbare achtertuin van de initiatiefnemers'.

Daar is niks mis mee. Maar het zou mooi zijn als dat dan ook in de flyer erbij staat.

Dhr. E. van Wijk