Martijn Vermeulen met vijf van zijn VWO3 leerlingen.
Martijn Vermeulen met vijf van zijn VWO3 leerlingen. Foto: Hans Barten

Martijn Vermeulen in race voor titel Geschiedenisleraar 2015

BENEDEN-LEEUWEN/DRUTEN – De beste geschiedenisleraar van Nederland werkt op het Pax Christi College, althans dat vinden Jons, Indy, Lotte, Inge, Thomas en de overige leerlingen van VWO3 van de school. Zij gaven hun geschiedenisleraar Martijn Vermeulen op voor deze landelijke wedstrijd, georganiseerd door de NTR en het Rijksmuseum. Martijn is inmiddels in de top tien beland.

Door Maartje Radsma

'Een groter compliment kun je als leraar niet krijgen', aldus de verraste leraar. Leerlinge Indy van Hoogdalem kwam op het idee om hem op te geven. 'Ik zat thuis op de bank en zag via Facebook de oproep verschijnen. Via de groepsapp van de klas vroeg ik of dit iets was voor meneer Vermeulen', aldus de aanstichtster. Met de hele klas én de lerares Nederlands schreven de leerlingen, in het geheim, in december 2014 een brief. In mei kregen ze te horen dat Martijn Vermeulen bij de laatste twintig was beland. De leerlingen vertelden hem over de nominatie, door hem met een zelfbedachte smoes naar de klas te lokken. In juni 2015 bleek hij ook bij de top tien te zitten.

Beoordeling
Twee juryleden bezochten de lessen van meneer Vermeulen om deze te beoordelen op het niveau. 'We hebben hem nog nooit zo zenuwachtig gezien', lachen de leerlingen. Afgelopen week werd in de lessen van de eerste klas gefilmd hoe de leraar zijn lessen verzorgd. Daarnaast werden de leerlingen geïnterviewd. Aan de hand van deze filmpjes en het jury rapport wordt bepaald of Vermeulen in de top drie eindigt.

De beste
'Meneer Vermeulen is de beste leraar, omdat hij ons niet alleen uit de boeken laat lezen en leren. Hij ondersteunt zijn verhaal vaak met bijzondere historische objecten, foto's, filmpjes of een grapje en brengt daarmee de geschiedenis tot leven', vertellen de vijf leerlingen. Martijn trekt er graag op uit om leerlingen ook over de verborgen plaatselijke geschiedenis te leren. 'We betrekken leerlingen dan ook bij diverse projecten in de gemeente West Maas en Waal en Nijmegen', aldus de leraar.
Naast het interessant maken van de les, wil Martijn de leerlingen op hun eigen niveau ook alvast klaarstomen voor hun vervolgopleiding. Hij zegt daarover: 'Geschiedenis gaat om het ontwikkelen van historisch besef, het onderbouwen van bepaalde kwesties, het leren kritisch te denken en het leggen van verbanden tussen heden en verleden. Iets wat de leerlingen in hun vervolgopleiding ook kunnen gebruiken.'

Martijn vindt het erg bijzonder dat zijn leerlingen zo veel moeite hebben gedaan om hem op te geven. 'Maar voor mij telt vooral dat leerlingen goed en uitdagend onderwijs krijgen', sluit hij af. Op 15 oktober hoort Martijn Vermeulen of hij in de top drie staat. Op zaterdagmiddag 31 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.