Sinds eind juli is de maximum snelheid op de Van Heemstraweg in Weurt 60 kilometer per uur.
Sinds eind juli is de maximum snelheid op de Van Heemstraweg in Weurt 60 kilometer per uur. Foto: Ger Loeffen

Vijftien seconden later in Nijmegen door reconstructie

WEURT - Ooit werd de Van Heemstraweg zwartgallig 'Dodenweg' genoemd. En niet zonder reden. Alleen al op de één kilometer die de weg door Weurt loopt, zijn - voor zover ik mij herinner - in het verleden vier doden gevallen.

Door Ger Loeffen

Mijn moeders vader liet er op zaterdagmiddag 5 mei 1962 het leven. Bijna twaalf jaar was ik toen. Toch heeft het nog lang geduurd voordat er maatregelen werden genomen om de veiligheid van de weg te vergroten. Zoals vrijliggende fietspaden voor de schoolgaande jeugd die of naar Nijmegen of naar Druten fietsen.

Van oud naar nieuw
Op 30 juli van dit jaar werd het gereconstrueerde kruispunt in Weurt in gebruik genomen. Fietsers en voetgangers zijn de grote winnaars. Voor de voetgangers die de oversteek maken van 'oud' naar 'nieuw' Weurt, en vice versa, is het een verbetering aldus Virgina Bartels. 'Maar', vervolgt zij, 'het is wel passen en meten op momenten dat het iets drukker wordt. En met de auto moet je heel goed opletten. Er staat zo een file tot aan de ophaalbrug.' Natuurlijk moet je opletten. De Van Heemstraweg is tenslotte een belangrijke verkeersader tussen Nijmegen en het Land van Maas en Waal, die ook de onderlinge dorpen met elkaar verbindt.
Bij de recente reconstructie is op het stuk weg tussen Beuningen en Weurt, over een afstand van één kilometer, de maximumsnelheid teruggebracht van 80 naar 60 kilometer per uur. Gevolg is dat je vijftien seconden later in Nijmegen bent. Onlangs heeft de gemeente bekendgemaakt dat ook het deel tussen Winssen en Deest wordt afgewaardeerd van 80 naar 60, en later het deel tussen Ewijk en Winssen.
Kinderkopjes
Het autoluw maken van de Van Heemstraweg is een terugkerend onderwerp op de politieke agenda van Beuningen. Ooit waren er plannen om van het stuk in het centrum van Beuningen een echte dorpsstraat te maken. Met kasseien of 'kinderkopjes' en een maximum snelheid aldaar van 30 kilometer per uur. Een prachtig plan, dat mogelijk nog ergens in een la ligt opgeborgen. Met de aanleg van de Oversteek en de openstelling van de S100 is het merkbaar drukker op de Van Heemstraweg.

Tijd om het stof van dat oude plan te blazen en de Van Heemstraweg nog meer autoluw, en daarmee veiliger, te maken. Er zijn aardige voorbeelden in de regio, zoals in Wijchen, Alverna, Heumen en Malden, waar dat succesvol heeft uitgepakt.