Impressie van een eerdere editie van het Dickens Festijn.
Impressie van een eerdere editie van het Dickens Festijn. Foto: Hans Barten

Dickens Druten kijkt vooruit naar lustrum

DRUTEN – Het Victoriaanse Engeland herleeft in volle glorie tijdens het jaarlijkse Dickens Festijn in Druten, dit jaar op zondag 13 december. Een bijzondere editie dit jaar, de vijfde. Voor de organisatie reden om een nieuwe weg in te slaan.

Door: Ruben Schiks

Tijdens het Dickens Festijn waaien de prachtige klanken van koren en muziekgroepen door het centrum. Deftige dames en hoge heren flaneren door de straten, die bedekt zijn met stro en gevuld met honderden kerstbomen. Vakmannen- en vakvrouwen beoefenen vlijtig hun oude ambacht, terwijl een ganzenhoeder met zijn roedel over het parcours paradeert. Er is volop straattheater en bezoekers kunnen zomaar oog-in-oog komen te staan met één van de personages uit Dickens' romans.
Vijfde editie
Dit jaar is een bijzonder jaar voor de organisatie van het Dickens Festijn, het is namelijk de vijfde editie. Een van de leden blikt alvast vooruit: 'Wij streven als bestuur constant naar groei van ons evenement. Zo breiden we het parcours dit jaar verder uit richting de Kattenbrug en het Ambtshuisplein. Er komen onder meer miniconcerten in de Protestante kerk en voorstellingen van het Toverbaltheater in de Boldershofkapel. Ook de rechtbank in het Ambtshuis wordt weer geopend en de kerstfair aldaar wordt groter. De koren, muziekgroepen en het straattheater nemen ook in volume toe. Want, we werken ook hard aan de bestaande ingrediënten van ons evenement. Het 'oppoetsen van de parel' zoals wij dat zelf noemen.'

Nieuwe weg
Hoewel het vertrouwde concept van het Dickens Festijn blijft, slaat het bestuur van Stichting Dickens Druten organisatorisch een nieuwe weg in. 'Dit jaar zullen voor het eerst alle activiteiten tijdens het Dickens Festijn gratis zijn voor onze bezoekers. Zo is de toegang tot de miniconcerten en de voorstellingen van het Toverbaltheater gratis. Kinderen hoeven dit jaar bovendien niet meer te betalen voor de attracties op de nostalgische kermis. Daarentegen wordt dit jaar voor het eerst 3 euro entree geheven, kinderen tot en met twaalf jaar mogen gratis mee.

Het bestuurslid geeft uitleg over de verandering: 'Bezoekers betalen éénmalig 3 euro en kunnen vervolgens alle activiteiten gratis bezoeken. Eigenlijk zijn zij dus goedkoper uit. Om onze begroting sluitend te krijgen zijn wij genoodzaakt - gezien het grote aantal bezoekers - om een kleine bijdrage te vragen. Op deze manier kan iedereen hopelijk nog vele jaren van ons prachtige evenement genieten.'

Kijk voor meer informatie op: www.dickensdruten.nl