Vrijwilligers van VPTZ bieden ondersteuning waar nodig.
Vrijwilligers van VPTZ bieden ondersteuning waar nodig. Foto: Ger Loeffen

VPTZ zoekt vrijwilligers in de palliatieve terminale zorg

Thuis sterven in Maas en Waal

MAAS EN WAAL - Steeds meer mensen willen de laatste fase van hun leven thuis doorbrengen. In hun eigen, vertrouwde omgeving en omringd door mensen die van hen houden. Vrijwilligers van VPTZ Maas en Waal staan mensen bij in die fase. Door een helpende hand te bieden, een luisterend oor of een wakend oog. Vaak is 'er zijn' al voldoende. Gezien de toenemende hulpvragen is de organisatie op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Vrijwilliger zijn voor VPTZ Maas en Waal is pittige, maar ook dankbare taak. Je bent nauw betrokken bij het proces dat terminaal zieken, en hun dierbaren, doormaken. Je biedt ondersteuning waar nodig. Niet op het medische en/ of verpleegkundige vlak, maar bij zorgtaken die veelal uitgevoerd worden door de mantelzorgers. VPTZ-vrijwilligers ondersteunen hen daarin, zodat zij weer even op adem kunnen komen of aandacht kunnen besteden aan andere zaken die van belang zijn. Als vrijwilliger richt je je op de kwaliteit van leven, doel daarbij is om het de zieke zo comfortabel mogelijk te maken.

Van onschatbare waarde
De hulp die VPTZ Maas en Waal biedt aan mensen die een moeilijke tijd doormaken, is van onschatbare waarde. Gewoon 'er zijn' kan mantelzorgers en terminaal zieken het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan. Hoe meer vrijwilligers zich bij de organisatie aanmelden, hoe meer mensen zij kan helpen.

Scholing
VPTZ vrijwilliger ben je niet zomaar. Het werk vraagt veel inzet, een grote betrokkenheid en een evenwichtige persoonlijkheid. Een gedegen scholing en training maken deel uit van de voorbereiding. Voor en tijdens de werkzaamheden wordt de vrijwilliger begeleid en ondersteund door de coördinatoren. Ook zijn er bijeenkomsten die verdieping geven aan het werk en waarin ruimte is voor het onderling uitwisselen van ervaringen.

Maatwerk
VPTZ Maas en Waal is lid van de Landelijke organisatie van Vrijwilligers voor Palliatieve Terminale Zorg. Het werkgebied omvat het Land van Maas en Waal en een stukje Rijk van Nijmegen. De zorg die de organisatie biedt is maatwerk en wordt zoveel mogelijk afgestemd op de wensen en behoeften van de terminaal zieke en zijn verzorgers.

Informatie over de functie van vrijwilliger en/of aanmelden via René Petit of José Kooijmans, tel. 06-55 71 17 23 of per mail: info@vptzlandvanmaasenwaal.nl. Meer informatie over VPTZ is ook te vinden op www.vptzlandvanmaasenwaal.nl.