Actrice Femke in een onderonsje met Ina Cornelissen.
Actrice Femke in een onderonsje met Ina Cornelissen. Foto: Hans Barten

Jubileum Toverbaltheater

Door Addy de Meij

BENEDEN-LEEUWEN/DRUTEN - Twaalf en een half jaar geleden is het alweer, dat het Toverbaltheater het levenslicht aanschouwde in Beneden-Leeuwen. En dat betekent groot feest voor de medewerkers, die dit jubileum drie dagen lang willen delen met het publiek. Daarvoor is een bijzonder theaterprogramma op poten gezet, dat op 25, 26 en 27 september wordt uitgevoerd in cultureel centrum d'n Bogerd in Druten.

Al vanaf het voorjaar zijn er ideeën geïnventariseerd en plannen gemaakt. Op papier. Vanaf 1 september is het jubileumprogramma realiteit geworden: er wordt dagelijks geoefend, teksten uit het hoofd geleerd, danspasjes geoefend, liedjes gerepeteerd, kostuums genaaid en getimmerd aan een decor.

Pittig thema
De voorstelling is gebaseerd op een pittig thema, de zeven hoofdzonden. Een zonde begaan is slecht, tegen de regels ook. Dat was twaalf en een half jaar geleden al een dingetje, toen het Toverbaltheater van start ging. Binnen de bestaande wetten en regels van instellingen was er geen plek voor het Toverbaltheater, aldus Ina Cornelissen, directeur van het eerste uur. Zij, en met haar alle medewerkers, heeft zich daar nooit iets van aangetrokken, integendeel. Ze heeft altijd de grenzen opgezocht, met maar één belang, die van de mensen voor wie het Toverbaltheater werd opgericht. 'We zijn volwassen geworden', zegt Cornelissen. De medewerkers zijn geschoold in alle facetten van het theater maken: drama, dans, muziek, techniek en nog veel meer. Het jubileumprogramma laat de veelzijdigheid van dit complete aanbod volledig tot zijn recht komen in d'n Bogerd. Drie dagen lang worden er optredens verzorgd, met afwisselend de focus op tekst, dans of theater. Ina: 'We gaan het publiek verrassen, we laten zien dat onze medewerkers net als iedereen zijn, mensen van vlees en bloed.'

Het Toverbaltheater verwacht elke avond zo'n 500 man publiek, die roulerend op drie plekken in d'n Bogerd een voorstelling gaan zien. Een dansvoorstelling waarin twee hoofdzonden worden belicht: verleiding en wellust. Een optreden met de focus op tekst, waarin luiheid, gulzigheid en hoogmoed de aandacht krijgen en in de derde setting een muzikaal verhaal over jaloezie en wraak. In de feesttent naast d'n Bogerd wordt het publiek ontvangen met bubbels en een Zoete Zonde. Het Toverbaltheater heeft ook Einfach Kurt, Margriet Eshuis, Maarten Peters en Co Vergouwen uitgenodigd voor een feestelijke muzikale bijdrage.

Kaarten
Voor de voorstelling zijn nog kaarten te reserveren. Dit kan per mail via secretariaat@toverbaltheater.nl of telefonisch via 0487-540445. Informatie is ook te vinden op www.toverbaltheater.nl.