Afbeelding
Foto: Hans Barten

DE GROENTEN VAN MAAS EN WAAL WAMEL - Maïs, tuinbonen, doperwten, kapucijners, boerenkool, rode kool, savooiekool, spitskool en bloemkool. En dan is het woord ijsbergsla ook nog gevallen, al deze groenten staan jaarlijks op het teeltprogramma van Piet van Zwolgen in Wamel.

Het is dat de bloemkool onderwerp van gesprek wordt, maar het hart van Piet van Zwolgen loopt ook over bij zijn vergeten groenten: tuinbonen, doperwten en kapucijners. Deze drie peulvruchtsoorten verbouwt Piet voor een aantal supermarkten en restaurants en daarnaast vinden ze ook veel aftrek in het westen van het land (de Randstad). Deze groenten zijn wat duurder dan gebruikelijk, omdat ze erg arbeidsintensief zijn. Ze worden met de hand geplukt, met peul en al verpakt en verhandeld. Zelfs het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde heeft een aantal jaren geleden aandacht besteed aan deze bijzondere teelt.

'Welkom op ons tuinbouwbedrijf' zegt Piet, 'we beginnen met koffie'. Zo denkt zijn vrouw Sylvia er ook over. Allebei stralen ze een relaxte vitaliteit uit en dat in een drukke tijd van het jaar, de oogsttijd. 'We zien ons bed niet voor het donker is! En bij het krieken van de dag weer het land op. Enerzijds ben je zeven dagen per week in touw, dat voelt heel druk. Maar anderzijds zijn we vrij om onze tijd in te delen en onze werkzaamheden te bepalen, heerlijk.' Het huwelijk van Piet en Sylvia kende een praktische start, Piet: ik heb altijd gezegd: voordat ik trouw, koop ik eerst een tractor'. En omgekeerd wist Sylvia gewoon dat ze op zoek was naar een boer. Die vond ze in De Kikvorsch in Altforst.

'Vanaf mijn 13e werkte ik al in de tuinbouw, elke zaterdag, en in de vakantie', aldus Piet. 'Daarna begon ik in 1991 voor de hobby met de tuinbouwteelt op ongeveer 600 m2. Sinds 1999 runt Piet de 'vollegrondsgroenteteelt' professioneel op zo'n 7.5 hectare met een teeltplan van 14 ha. Ondersteund door Sylvia, die verantwoordelijk is voor de administratie en voor de aardbeienteelt, óók nog een product van de firma Van Zwolgen. En net als Piet vroeger zijn er ook nu scholieren behulpzaam in de tuinbouwteelten, Piet en Sylvia hebben er elke zaterdag minstens 10 over de vloer. In het najaar sluiten ze de oogsttijd altijd af met een lekkere BBQ voor deze harde werkers.

Bloemkool
In deze tijd van het jaar staat de bloemkool prominent op het Nederlandse menu, eigenlijk wel vreemd, want bloemkool wordt van 1 juni tot 1 december geoogst. Daaraan voorafgaand gaan de plantjes van begin maart tot 25 juli de grond in. Piet teelt alle soorten, behalve winterbloemkool. 'Momenteel is de interesse groot voor zelfdekkende bloemkoolrassen: vroeger moest je altijd de groene bladeren over de kool vouwen, om de binnenkant te sparen voor de zon, zo werd de kool mooi wit. Zelfdekkende rassen nemen een boel werk uit handen. Een koud voorjaar maakt dat soms weer ongedaan, want dan groeit er minder blad en daarmee minder beschutting tegen de zon. En dat maakt het risico groot dat de bloemkool verkleurd. Piet gaat in deze periode zo'n twee á drie keer per week over het land, om te controleren, te verzorgen en te oogsten. Bloemkool is geen makkelijke teelt, 'het heeft zeker vijf jaar geduurd voor ik het onder de knie had', aldus Piet. 'Bloemkool telen is maatwerk'.