Vrijwilligers van Corsoclub Maas en Waal werken geconcentreerd aan de praalwagen.
Vrijwilligers van Corsoclub Maas en Waal werken geconcentreerd aan de praalwagen. Foto: Hans Barten

De afwas doen is monnikenwerk

WAMEL - Broederlijk staan ze naast elkaar in de grote hal van Boomkwekerij van Rijn in Wamel. Avond aan avond maken vrijwilligers groenten en fruit klaar en plakken de producten op de praalwagen. De noten, zaden en overige harde producten zijn intussen bijna allemaal verwerkt, zo laat ontwerper Paul Zwaan desgevraagd weten.

Corsoclub Maas en Waal gaat met het ontwerp 'Wie doet de afwas' tijdens het Tielse Fruitcorso de strijd aan met elf concurrerende praalwagens uit de Betuwe. Paul Zwaan wil met de Maas en Waalse corsowagen graag in de top drie terechtkomen. Het zou mooi zijn als ook het publiek een hogere waardering geeft.

Vorig jaar werd een geweldige tweede plaats behaald. Het publiek was minder enthousiast; voor hen kwam de wagen niet verder dan een elfde plaats. 'Het grote voordeel is dat wij met het huidige ontwerp een uitzondering zijn op de overige deelnemers', vertelt Paul. 'De meeste wagens beelden mensen of dieren uit. Wij laten dit jaar objecten zien. En juist door de toepassing van mechanische technieken, bewegen veel onderdelen.'

Effecten
De stapels kopjes, borden en pannen, die de afwas op de praalwagen uitbeelden, dreigen tijdens het corso over het publiek te vallen. De toegevoegde geluidseffecten maken de aanblik nog spannender en versterken dat effect. De duizenden zeepsopbellen die in het publiek geblazen worden, maken het plaatje compleet.

Nieuw plan
De jonge ontwerper heeft de afgelopen jaren al vele gedurfde ontwerpen laten zien, die het Fruitcorso een modernere uitstraling geven. Met zijn lef geeft hij nieuw elan aan de corsowagen.

De toepassing van mechanische technieken is helemaal nieuw voor de enige corsoclub van tussen de rivieren. Eén van de lassers beheerst gelukkig die techniek en heeft het plan van Paul technisch invulling gegeven.
Geconcentreerd
Met het puntje van de tong tussen de voortanden staat één van de vrijwilligers, met in de linkerhand een lijmpistool en in de rechterhand een rode ui, geconcentreerd te werken. Er wordt hard gewerkt, maar er is tussendoor ook tijd voor een dolletje en een bakje koffie.

Vrijwilligers nog welkom
Door een toevallige samenloop van persoonlijke omstandigheden zijn er dit jaar wat minder vrijwilligers beschikbaar. Daarentegen maken de aanwezige vrijwilligers meer uren vrij om te helpen met plakken. Er kunnen de laatste dagen nog vrijwilligers bij. Interesse om een steentje bij te dragen? Kijk op www.corsoclubmaasenwaal.nl