Drie medailles voor 
John Kootkar.
Drie medailles voor John Kootkar. Foto: Stichting Sport en Transplantatie

Goud, zilver en brons voor John Kootkar

MAR DEL PLATA – Drutenaar John Kootkar heeft afgelopen week tijdens de World Transplant Games drie medailles veroverd. John is een van de masterzwemmers van ZV De Gelenberg en reisde samen met 34 andere sporters met stichting Sport en Transplantatie naar dit sportevenement in Argentinië.

De 42-jarige John Kootkar onderging in 2008 een niertransplantatie. Voor de transplantatie was hij al actief in de zwemsport en besloot zo'n drie jaar geleden het zwemmen weer op te pakken. Hij kwam in aanraking met stichting Sport en Transplantatie, die de Nederlandse afvaardiging naar de World Transplant Games samenstelt. Deze Spelen zijn in het leven geroepen om het succes en de noodzaak van transplantaties onder de aandacht te brengen.

Unieke prestatie
Sinds John in aanraking kwam met de stichting, ging hij steeds fanatieker trainen. Het afgelopen jaar heeft hij intensief getraind om deel te kunnen nemen aan de Spelen. Een unieke prestatie, aangezien John ook nog eens fulltime werkt.

Drie gouden medailles
'Eigenlijk heb ik zojuist mijn derde gouden medaille behaald', vertelt de zwemmer na zijn overwinning. 'De eerst won ik acht jaar geleden, na de geslaagde transplantatie. De tweede medaille toen ik werd geselecteerd voor deelname aan de Spelen en de derde tijdens de 50 meter rugslag.'

John zwom in Argentinië vier wedstrijden en behaalde drie medailles. Naast goud op de 50 meter rugslag, won hij zilver op de 50 meter vlinderslag en brons op de 50 meter schoolslag. Ondanks het behaalde resultaat blijft John vrij nuchter, een mooie overeenkomst met de atlete Daphne Schippers. 'De meest spannende wedstrijd was eigenlijk die waarbij ik net geen podiumplek behaalde', vertelt hij. De vier snelste zwemmers tikten ongeveer gelijktijdig de finish aan.

Terug op Hollandse bodem
De World Transplant Games vonden plaats van 23 tot en met 30 augustus. John is tot en met de laatste dag in Argentinië gebleven om de andere sporters aan te moedigen. Zondag kwam de Nederlandse afvaardiging gezamenlijk weer terug op eigen bodem, waar het gezelschap feestelijk werd onthaald. In 2017 wordt de 21e editie van deze Spelen gehouden. Het evenement vindt dan plaats in Spanje.