Sarah Rose Marshank.
Sarah Rose Marshank. Foto: Sarah Rose Marshank

Samen op zoek naar het gezonde egoïsme

HORSSEN – 'Egoïstisch zijn wordt vaak niet als iets positiefs gezien. Maar een gezonde relatie met het egoïsme is misschien wel wat deze generatie nodig heeft om te kunnen omgaan met de soms vele uitdagingen van deze tijd', vindt de Amerikaanse Sarah Rose Marshank, schrijfster van het binnenkort te verschijnen memoir Being Selfish. Op zondag 13 en maandag 14 september is Sarah Rose in Nederland en neemt zij je, tijdens een lezing en workshop, mee op zoektocht naar het gezonde egoïsme.

Door diverse gebeurtenissen kwamen bij Sarah Rose op jonge leeftijd al vragen opborrelen als 'wie ben ik? Wat wil ik met mijn leven? Wie wil ik graag zijn? Wil ik een man? Wil ik doen wat mijn ouders en vrienden willen?'. Ze besluit een zoektocht naar zichzelf te starten om achter de antwoorden te komen. Ze sluit zich tien jaar af van familie en vrienden, leeft in stilte, studeert, beoefent yoga en meditatie, heeft en kijkt geen televisie en werkt niet. 'Ik leek in die tijd net een monnik,' vertelt ze lachend.

Ouders, familie en vrienden begrepen niet dat Sarah Rose wegging en geen contact wilde. Voor Sarah Rose was het op sommige momenten erg confronterend om alleen te zijn, maar tegelijkertijd voelde het ook als een verademing, omdat ze op diverse vragen antwoord kreeg. Ze kwam erachter wie ze echt was en wat ze wilde in het leven. Sarah Rose: 'Door mijn ontdekkingsreis accepteerde ik mezelf. Door een gezond zelfbeeld en voldoende eigenwaarde kun je uiteindelijk ook weer meer voor anderen betekenen.'
Ze schreef het boek Being Selfish, waarin ze haar verhaal beschrijft. Daarnaast helpt ze nu mensen bij levensvragen en geeft ze les in gezond egoïsme. Niet alleen mensen boven de dertig kunnen bij haar terecht. 'Ik vind het ook erg interessant om met jonge mensen te werken. Zij hebben nog een heel leven voor zich en komen na een studie vaak diverse levensvragen tegen. Ik vind het interessant om samen op zoektocht te gaan', sluit ze af.

Op zondag 13 september geeft Sarah Rose een lezing over haar boek Being Selfish. Belangstellenden maken kennis met Sarah en haar verhaal en de betekenis van egoïsme. De Engelstalige lezing is van 18.30 tot 20.30 uur in de St. Bonifatiuskerk in Horssen. Toegang is gratis.

Workshop
In een workshop, op maandag 14 september, is er aandacht voor de theorie van gezond egoïsme. Deelnemers gaan op onderzoek en kijken naar een vraag als: Wie ben ik ten diepste? Sarah Rose neemt ze mee op reis naar de eigen definitie van gezond egoïsme. Deelname bedraagt 57,50 euro, inclusief koffie/thee met wat lekkers. De Engelstalige workshop duurt van 10.00 tot 13.00 uur. Informatie en aanmelden via info@namahayoga.nl.