Cursist Cor werkt aan zijn tweede zwaard.
Cursist Cor werkt aan zijn tweede zwaard. Foto: Hans Barten

Luisterend bouwen tijdens open dag De Tempelaer

BENEDEN-LEEUWEN - De Tempelaer houdt op zaterdag 12 september een open dag. Het centrum voor Biodynamische Houtbewerking en Tempelbouw is gevestigd in een oude T-boerderij in Beneden-Leeuwen. Op het programma staan onder meer een demonstratie 'Luisterend Bouwen' en een mini cursus meditatietechniek.

Via de tuin, een oase van rust, komt men op 'de deel'. Hier staat een maquette van een tempel die later in de tuin moet komen. De deel is een bijzonder goed uitgerust atelier voor houtbewerking. Allerlei mogelijke (hand)gereedschappen zijn aanwezig, zoals beitels, gutsen en schaven in vele soorten en maten. De initiatiefnemers van de cursus 'Luisterend Bouwen', onder meer het thema van de open dag, zijn Koen Sweelssen en Mariëtte Bors. Koen: 'Je hoeft geen kennis te hebben van houtbewerking of een plan van wat je wil maken. Het werken met het hout geeft je die inspiratie, ik help je luisteren en reik je de juiste gereedschappen aan.'

'De cursisten ontmoeten zichzelf en elkaar bij het proces van luisterend bouwen. Het enthousiasme waarmee hier gewerkt wordt is erg aanstekelijk', aldus Mariëtte. 'De voorwerpen die ze maken, maken ze ieder apart, maar uiteindelijk wordt het bij elkaar een eenheid. Daarnaast is er is ook alle vrijheid om iets voor jezelf te maken, dat je als amulet zou kunnen gebruiken', zegt Koen. Eén van de cursisten, Cor (foto), werkt aan zijn tweede zwaard. Het zwaard geeft wijsheid en wordt door Boeddhistische Monniken gebruikt bij hun dans met het zwaard. Cor beoefent 'Toq Chod', zoals de dans met het zwaard heet.

Tijdens de open dag op 12 september staat om 10.30 uur een demonstratie 'Luisterend Bouwen' op het programma. Om 13.30 uur geeft Koen een mini cursus meditatietechniek. Ook worden er kleine krachtvoorwerpjes uitgedeeld als presentje, het aantal is gelimiteerd. Op de bovenverdieping is er de tempelkamer, waar men de kracht en de rust van een luisterend gebouwde tempel kan ervaren. De open dag is van 10.00 tot 15.00 uur, iedereen is vrij om binnen te lopen. De Tempelaer is gevestigd aan de Passewaaij 5 in Beneden-Leeuwen. Meer informatie: www.tempelaer.nl/opendag.