De eerste editie van de Rondje Pontje fietstocht was een groot succes.
De eerste editie van de Rondje Pontje fietstocht was een groot succes. Foto: Hans Barten

Op de pedalen tijdens Rondje Pontje fietstocht

DRUTEN - Honderden fietsliefhebbers nemen zondag 13 september deel aan de Rondje Pontje Fietstocht. De tocht is een initiatief van De Groot Tweewielers en wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden. Onderweg krijgen de deelnemers een smakelijke lunch en andere versnaperingen.

Het idee voor een dergelijke tocht werd ruim twee jaar geleden geboren: 'Landelijk werden toentertijd verschillende fietsevenementen gehouden. Veelal op poten gezet door lokale ondernemers. Dat inspireerde ons om de mogelijkheden van een 'eigen' fietstocht te onderzoeken', aldus Jolanda de Groot, van De Groot Tweewielers. Ze zag een evenement voor zich waaraan iedereen kon deelnemen: man, vrouw, jong, oud, van wielerliefhebber tot incidentele fietser. 'Het was een flinke klus om alles geregeld te krijgen, maar wat was het een succes', vertelt ze trots.

Elektrische fiets huren
Rond de 135 deelnemers gingen toen op pad voor een rondje Maas en Waal. De route voerde vanuit Druten, via Dodewaard, Tiel en Wamel naar Alphen en Ooijen. Vanaf daar richting Megen en dan weer terug naar Druten. Onderweg een lunch, wat fruit, een drankje met bittergarnituur en ander lekkers. Kortom, een geheel verzorgde fietstocht voor jong en oud. Deel van het succes werd bepaald door de mogelijkheid om, speciaal voor deze gelegenheid, een elektrische fiets te huren. 'Puur om te ervaren hoe dat rijdt', vertelt Jolanda. 'Je kunt rondom ons pand immers wel een proefritje maken, maar door de fiets een dag lang tot je beschikking te hebben, merk je pas wat zo'n fiets te bieden heeft.' Ook dit jaar kan voor de fietstocht een elektrische fiets worden gehuurd. Dit kan worden aangegeven bij de inschrijving.
Moet je aan een succesformule sleutelen? Volgens Jolanda niet. Afgezien van een nieuwe route en andere pleisterplaatsen, is het concept hetzelfde gebleven: 'Er zijn de nodige overtochten, mooie vergezichten en smakelijke hapjes en drankjes. De beruchte bezemwagen is er om fietsers met panne weer op weg te helpen. Zij het met de eigen of met een leenfiets.'

Inschrijven
De fietstocht kent op dit moment al ruim 150 deelnemers. Inschrijven kan nog tot en met 10 september. Dit kan in de winkel, per mail via degroottweewielers@planet.nl en via Facebook. Deelname bedraagt 12,50 euro per persoon, inclusief koffie/thee bij aankomst, een lunch, diverse versnaperingen op de route en alle pontkaartjes. Het programma start om 10.00 uur bij De Groot Tweewielers aan de Klepperheide in Druten. Vanaf daar gaat men zelf op pad. Rond 17.00 uur zijn de deelnemers terug in Druten.